Google-Review-ChargeMakers

Wanneer heb je nu dé optimale snellaadervaring?

Tesla snellader 2

deel dit bericht

Benieuwd hoe jij sneller kan laden bij een snellader? Lees hier de vier zaken om rekening mee te houden voor de optimale snellaadervaring.

Maar eerst even over mijn optimale snellaadervaring bij de Witte bergen in Eemnes. Ik was onderweg met mijn Tesla model 3 en stopte bij de nieuwe Super chargers aldaar. Deze zijn nieuw en heel snel; zo’n 250 kW. Op dat moment klopte alles; de Tesla was warm, leeg (1%) en er waren geen andere EV’s aan het laden. Kortom mijn Tesla ‘Marshmallow’ was helemaal in zijn element om super snel te laden. Ik had net genoeg tijd voor een kopje koffie, want in 10 minuten was ik weer klaar om door te rijden.

Dat was voor mij dus een optimale snellaadervaring. Welke factoren spelen mee zodat jij ook snel kan laden bij een snellader en voorkom je dat je langer moet wachten dan nodig is. Eigenlijk zijn er 4 punten die hier invloed op hebben. Te weten;

1. Temperatuur van de accu
2. Hoe vol de accu zit (State of Charge of SoC)
3. Hardware van de auto
4. Het vermogen van de snellader

Hieronder lichten wij je deze punten verder toe

1. Temperatuur van de accu

Het begint bij de temperatuur van de accu. Die moet niet te hoog en niet te laag zijn. Bijvoorbeeld bij een Tesla model 3 is een optimale temperatuur om te snelladen rond de 55 graden. Bij een andere EV kan dit weer anders zijn. Belangrijk is dat je weet wat de optimale temperatuur is van jouw EV. Zou je met een Tesla gaan snelladen met een accu van 20 graden, dan gaat het laden een stuk trager.

Weet je de optimale temperatuur niet? Dan is een handige tip; zet je auto navigatie op de eerst volgende snellader. Je auto zorgt dan zelf dat de temperatuur bij aankomst optimaal is om te snelladen.

Er zijn ook EV’s die luchtgekoelde accu’s hebben. Als het heel warm is buiten dan laadt hij minder snel op. Zeker in landen waar de buiten temperatuur hoog ligt kan dit effect hebben op de snelheid van het laden. Belangrijk dus dat je hier van bewust bent bij koude en extreem warme dagen.

2. Hoe vol de accu zit (State of Charge of SoC)

Hoe leger de accu des te harder hij laadt. Andersom geldt het ook, hoe voller de accu des te trager hij laadt. Conclusie hieruit; je moet proberen met zo min mogelijk procent aan te komen bij een snellader (ik vind zelf doorrijden tot 1% naar een snellader niet spannend, mijn vrouw zit iets minder ontspannen dan naast me) zodat je accu optimaal, en dus heel snel, laadt. Een accu die nog tussen de 1 en 10% stroom heeft zal sneller laden.

Ik vind zelf doorrijden tot 1% naar een snellader niet zo spannend’ mijn vrouw zit iets minder ontspannen dan naast me’

De bovenste 2 punten zijn het meest bepalend. Maar ook punten 3 en 4 spelen mee of een optimale snellaad ervaring bereikt wordt

3. Hardware van de auto

De hardware van de auto is uiteindelijk ook bepalend. Wat voor laadsnelheid de EV bijvoorbeeld zelf aan kan en welke software updates er door de autofabrikant gedaan worden. Een voorbeeld van Volkswagen. De eerste VW ID4 kon slechts 100 kW aan, inmiddels door Software updates kan deze zelfde ID4 130 kW snelladen. Dat scheelt toch weer.

4. Het vermogen van de snellader

Tja dit punt ligt minder direct in je invloedssfeer als EV rijder (behalve dat jewel kunt selecteren in je navigatie op een snellaadpunt). Ga jij naar een Snellader die ‘maar’ 50 kW kan snelladen met een Tesla die 250 kW kan. Dan is het logisch dat de laadsnelheid ook lager is. Ook kan het aantal EV’s wat bij een laadstation aan het laden is effect hebben. Hoe drukker het is met ladende EV’s des te meer de elektriciteit verdeeld moet worden. Ook dit kan impact hebben op de snelheid. In mijn geval bij de Witte Bergen was er niemand, dat hielp dus mee om mijn topsnelheid te halen.

Mijn tip om zo snel mogelijk 1000 km af te leggen?

Zo snel mogelijk 1000km afleggen met je EV? Ik zou zeggen doorrijden tot 1%, dan gaan snelladen. Het liefst via de navigatie rijden naar een snellaadstation en stoppen met laden bij 50 tot 60%. Dit is afhankelijk van je auto. Daarna zal je namelijk merken dat de snelheid weer afneemt. Dus vaker maar dan wel korter laden.

ChargeMakers biedt ook Snelladers aan

Ben je op zoek naar een snellaad oplossing voor bij je tankstation, bedrijfspand of andere locatie? ChargeMakers verkoopt Snelladers en biedt daarnaast op maat oplossingen aan die passen bij jouw situatie (zowel in de grote steden als in de buitengebieden). Neem gerust contact met ons op om hier verder over te praten.

Ontvang de ChargeMakers Updates

En blijf op de hoogte over (tijdelijk) laden en elektrische mobiliteit

Ander ChargeMakers Nieuws

Easee-ChargeMakers-Front-Cover-Red
Nieuws

Easee verkoopverbod in Nederland

Per 18 april 2023 geldt er een verkoopverbod voor Easee laders in Nederland in afwachting van een definitief oordeel van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).

ChargeMakers-thuisladen-laadpaal
Nieuws

In 3 stappen hoe thuisladen werkt.

ChargeMakers legt in 3 stappen uit hoe het thuisladen werkt en de stroom vanaf je huis naar de laadpaal gaat.

Klaar om te laden? Wij helpen je kiezen

Met tips uit de praktijk en onze Top 3’s maak je makkelijk een keuze.

Scroll naar boven