Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over bestellen, betalen, installatie, laadpalen en laadpassen vind je hier. 

Categorie: Betalen

ChargeMakers levert aan bedrijven en particulieren. We accepteren daarom iDeal betalingen en betaling per bankoverschrijving (SEPA). Deze zijn allebei beschikbaar bij het afrekenen van de bestelling in de ChargeMakers Store.

Bij iDeal is de betaling direct verwerkt en bij ons binnen. We gaan direct aan de slag. Bij de bankoverschrijving heb je tot 14 dagen de tijd om de betaling te voldoen. Na bestelling krijg je een mail met de details hoe de betaling te voldoen van onze payment partner Mollie. Een dag na betaling is deze bij ons binnen en gaan we aan de slag met de bestelling.

Is er haast geboden, bestel dan en betaal met iDeal. Zo is je bestelling het snelst afgerond.

Elke laadpas vraagt een vergoeding voor gebruik, zelfs op je eigen laadpaal. Om verrekenen mogelijk te maken Er zitten een hoop verschillen tussen de aanbieders qua berekening van de kosten. Enkele voorbeelden (up-to-date april 2021):

  • De NewMotion pas vraagt bijv. per laadsessie een starttarief van €0,35 (met een maximum van €7 pm) en niets per geladen kWh of per maand – tenzij het je eigen NewMotion paal betreft, dan is het verrekenabonnement van de paal voldoende.
  • De Blue Current laadpas vraagt bijvoorbeeld €0,01 per geladen kWh maar geen starttarief of maandabonnement.
  • De E-Flux laadpas vraagt dan weer €2,95 (incl btw) pm maar geen starttarief of x cent per kWh. Wel betaal je op een laadpunt met E-Flux backoffice (bijv op de Alfen laadpunten in onze store) een boetetarief van €0,02 per geladen kWh als je niet de E-Flux laadpas gebruikt voor verrekenen, maar bijvoorbeeld die van je werkgever – denk aan de Multi Tank Card of de laadpas van je leasemaatschappij. Dat kan optellen. Toch heeft de laadpas van E-Flux het voordeel dat bij openbare laadpalen ook geen starttarief of x cent per kWh wordt gerekend.

Reken voor je verwachte verbruik (ga bijv. uit van 3000-4000kWh voor je auto per jaar bij 15k-20k km’s) en laadgedrag (elke dag aan de stekker of 1 keer per week) uit welke pas het beste bij je past en ga daar mee laden. Het zal snel gaan tussen de laadpas van je laadpaalfabrikant of die van je werkgever.

Het loont om het rekensommetje te maken voor verrekening op je eigen laadpaal en ook voor openbaar laden. Grote kans dat je meerdere laadpassen gaat gebruiken voor verschillende situaties.

Een veelgestelde vraag aan ChargeMakers; kan ik niet gewoon altijd laden via het stopcontact met de mobiele lader (granny charger) die ik bij mijn auto gekregen heb?

Het is mogelijk om op 220v te laden via een gewone stekker en bij de meeste nieuwe elektrische auto’s wordt een granny charger meegeleverd. Op het eerste gezicht lijkt dit een aantrekkelijke manier van opladen.

Echter raden we het structurele gebruik van deze 1 fase 220v lader af omdat deze worden aangesloten op een gewoon stopcontact. Een stopcontact en de bedrading er naartoe is niet gemaakt om 5-10 of zelfs 15 uur maximaal te worden belast. Het risico op warmteontwikkeling in het stopcontact en de bedrading (met alle aftakkingen in de muren en plafonds naar evt andere verbruikers) is reëel en er kan zelfs brand ontstaan.

Daarom wordt een laadpunt met 1 kabel rechtstreeks en permanent aangesloten op de meterkast en krijgt deze een eigen groep die afgezekerd wordt op het vermogen van de lader. Zo wordt het risico op overbelasting uitgesloten. De lader zelf is, in tegenstelling tot de 220v lader, ontworpen om dagelijks lang op vol vermogen te worden gebruikt zonder overbelasting. 

Dan is er nog het punt laadsnelheid. Een recente EV zoals de Q4 (of bijv Enyaq, ID.4, etc) heeft een accucapaciteit van 52 tot 78 kWh. Als je die van 10% tot 90% wil opladen, kost dat bij de 52kWh accu 52*0,8/3,7= 11,5 uur. Bij de 78kWh variant is dat zelfs 17 uur. Niet ideaal qua laadtijd en het wordt zelfs nog iets langer, want de auto is al die tijd ‘wakker’ en verbruikt ook een deel van de stroom die binnenkomt om de computers, accukoeling/verwarming en laadunit aan te sturen.

Conclusie: Stel veiligheid en comfort voorop en laad via een laadpaal.

Verrekenen is het vergoeden van de thuis geladen stroom (kWh’s) door de werkgever. Hiervoor is een slimme laadpaal met backoffice abonnement het meest praktisch. Deze combinatie zorgt ervoor dat maandelijks de geladen kWh’s bij de werkgever in rekening worden gebracht en aan jou worden uitbetaald.

Dat innen en betalen wordt gedaan door de backoffice leverancier, die hier een maandelijkse vergoeding in de vorm van een abonnement voor vraagt. De kosten van dit abonnement zijn doorgaans tussen de €4 en €5 per maand.

Dat ligt aan je doel: thuis laden (met verrekenen via de zaak), openbaar laden of snelladen.

Thuis laden: Als je werkgever of eigen zaak je laadkosten vergoed, heb je een backoffice provider die je laadsessies bijhoudt en maandelijks aan je uitkeert (en aan de zaak factureert). In het algemeen geldt: neem een laadpas van je backoffice provider. Zo voorkom je eventuele meerkosten (roaming) die in rekening worden gebracht als je met een andere pas op je eigen laadpunt laadt. Bijvoorbeeld bij E-Flux betaalt de zaak 2 cent per kWh bovenop de kosten van je stroom aan E-Flux omdat je niet met een E-Flux laadpas laadt. Dit geldt ook voor NewMotion, EVBox, etc.

Openbaar laden: Er zijn laadpassen met en zonder maandelijks abonnement. De passen met abonnement (een paar euro per maand), geven doorgaans de gunstigste prijs aan de openbare laadpaal. Het verschilt zit in een roaming tarief per kWh van 1 of 2 cent en/of een starttarief van gemiddeld 35 cent bij de gratis laadpas, terwijl de abonnementspas de kale kWh prijs en geen starttarief rekent. E-Flux levert bijvoorbeeld beide soorten passen, terwijl NewMotion (Recharge) alleen de gratis pas verstrekt. Aan jou om uit te rekenen of je genoeg openbaar laadt om die maandelijkse abonnementskosten eruit te halen.

Snelladen: Snelladen (DC laden) doe je onderweg als je niet genoeg bereik hebt om op je bestemming te komen. Snelladen schiet lekker op met snelheden die oplopen tot 350kW, maar is ook prijziger dan AC laden (thuis of openbaar). Verschillende laadpassen hebben hiervoor wat gunstiger tarieven, maar dat verandert regelmatig dus check welke pas er nu het meest voordelig is voor snelladen – en bij welk netwerk. Fastned, Ionity, Shell Recharge zijn een aantal grote namen in snellaadland.

Een aantal passen/apps die wij al jaren naar tevredenheid gebruiken:

NewMotion: Shell Recharge (voorheen NewMotion) pas aanvragen via hun app. Goed om achter de hand te hebben voor openbaar laden (gewoon laden op straat) en een goedkope pas voor snelladen bij Shell stations (zonder abo, gratis pas): https://newmotion.com/nl-nl/landing/shell-recharge-laadpas

Snelladen bij Fastned langs de snelweg:  https://fastnedcharging.com/nl/app Even account aanmaken, betaalmethode toevoegen en je kan laden. Geen pas nodig en je betaalt alleen voor de gebruikte stroom – geen abo (kan wel voor korting).

E-Flux laadpas aanvragen (op de zaak). Nodig om zonder boetetarief te verrekenen op je eigen lader thuis, ook een goede pas voor openbaar laden. Met abo, gratis pas: https://dashboard.e-flux.nl/signup

Maingau geeft korting van 5 cent per kWh bij Fastned (langs de snelweg) snelladers. Dus 54 cent per kWh ipv 59. Pas kost tegenwoordig eenmalig geld (9,99), maar geen abo kosten. https://www.maingau-energie.de/service/kontaktformular

Hier kun je meer lezen over welke laadpas geschikt is voor welke situatie en de kosten: https://laadpastop10.nl

Let wel op; snelladen is ongeveer 2x zo duur als langzaam laden aan de paal op straat. Nog steeds goedkoper dan diesel of benzine overigens 😉

nl_NL
Scroll naar top