Google-Review-ChargeMakers

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over bestellen, betalen, installatie, laadpalen en laadpassen vind je hier. 

Bestellen (1)

Hoe kan ik bestellen bij ChargeMakers

Categorie: Bestellen

Direct op de website van ChargeMakers kan je je laadpaal bestellen. Dit kan inclusief of exclusief installatie. Bij elk product staan de verschillende opties die je kan mee bestellen. Uiteindelijk kan je ook installatie direct mee bestellen of liever eerst met ons daarover te bellen of mailen. Wij geven je graag meer advies of achtergrondinformatie hierover.

Betalen (1)

Hoe kan er betaald worden vanuit Nederland en vanuit het buitenland.

Categorie: Betalen

ChargeMakers levert aan bedrijven en particulieren. We accepteren daarom iDeal betalingen en betaling per bankoverschrijving (SEPA). Deze zijn allebei beschikbaar bij het afrekenen van de bestelling in de ChargeMakers Store. Voor buitenlandse klanten kan gebruik worden gemaakt van bankoverschrijving of bankcontact.

Bij iDeal is de betaling direct verwerkt en bij ons binnen. We gaan direct aan de slag. Bij de bankoverschrijving heb je tot 14 dagen de tijd om de betaling te voldoen. Na bestelling krijg je een mail met de details hoe de betaling te voldoen van onze payment partner Mollie. Een dag na betaling is deze bij ons binnen en gaan we aan de slag met de bestelling.

Is er haast geboden, bestel dan en betaal met iDeal. Zo is je bestelling het snelst afgerond.

Fast Anywhere (8)

Categorie: Fast Anywhere

Fast Anywhere bestaat uit een DC-snellader en een krachtige accu. Hierdoor is het opladen van elektrische voertuigen mogelijk op plaatsen waar de stroomvoorziening onvoldoende capaciteit over heeft om snelladen aan te kunnen.

Met dit systeem kan een elektrisch voertuig veel sneller opgeladen worden dan oorspronkelijk met je energieaansluiting mogelijk was. De snellader is geschikt voor volledig elektrische voertuigen met een type-2 CCS aansluiting.

Fast Anywhere is ontworpen om de uitdagingen van de groeiende markt voor elektrische voertuigen en laadpalen aan te gaan om te zorgen voor een betrouwbare en toekomstbestendige manier van opladen, waar dan ook. Door de combinatie van een snellader met bufferbatterij biedt deze oplossing een flexibele manier om elektrische voertuigen snel op te laden, op plekken waar dit zonder accu niet mogelijk was.

De bufferbatterij kan los afgenomen worden van de laadpaal, en andersom.

Categorie: Fast Anywhere

Dit hangt af van een aantal factoren, om te beginnen de hoofdaansluiting en met name het beschikbare vermogen wat er nog over is.

Daarnaast gaan we samen kijken welk accupakket het beste bij jouw wens/situatie past. Dit tezamen vormt het vermogen wat de DC-lader krijgt waarmee jij je auto kan opladen.

Voorbeeld: Je wens is een 100kW laadpaal op je eigen terrein, maar er is ‘slechts’ 30kW aan capaciteit over. In dit geval kunnen wij een bufferbatterij plaatsen die de resterende 70kW voor zijn rekening neemt. Hoger of lager is natuurlijk ook mogelijk!

Categorie: Fast Anywhere

Nee, als je voldoende stroom over hebt kunnen wij de DC-lader installeren op de traditionele manier, op je netaansluiting.

Los de bufferbatterij plaatsen is ook een mogelijkheid!

Vraag naar de mogelijkheden via info@chargemakers.com

Categorie: Fast Anywhere

Ja, de opgeslagen energie kan gebruikt worden voor het pand, denk bijvoorbeeld aan verlichting en computers. Dit maakt Fast Anywhere praktisch inzetbaar, zonder er bij na te hoeven denken. De accu zal als eerste aangesproken worden wanneer er een stroomverbruiker is, eventuele tekorten vangt de netaansluiting op.

Categorie: Fast Anywhere

Ja, de bufferbatterij van ChargeMakers kan worden opgeladen via een conventionele stroomaansluiting, of via hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windturbines.

Categorie: Fast Anywhere

De situatie is per geval uniek en daardoor ook de prijs. Hierom is een voorstel alleen op aanvraag te verkrijgen. Er zijn subsidies beschikbaar, zoals de Energie Investerings Aftrek (EIA).

Via de RVO (EIA) is het mogelijk om 45,5% van de investering af te trekken van de fiscale winst, wat een netto voordeel oplevert van ongeveer 11% van de totale investering! Bekijk hiervoor de website van de RVO, tussenpersonen zijn in te schakelen voor hulp bij deze aanvragen.

Daarnaast kan Fast Anywhere middels een maandbedrag afgenomen worden, zodat je investeringsvermogen niet afneemt (financiering via BNP Paribas).

Mail ons op info@chargemakers.com en wij helpen je graag aan een voorstel!

Categorie: Fast Anywhere

Onze snellader is geschikt voor elektrische voertuigen met een type-2 CCS stekker, dit hebben de vrijwel alle nieuwe elektrische auto’s, bussen, vrachtwagens en zelfs motoren. Deze stekker is te herkennen aan de vlakke bovenkant, met 2 losse pinnen onderaan. Bijvoorbeeld de Tesla Model 3, Kia Niro en Volkswagen ID.3 hebben deze aansluiting.

Categorie: Fast Anywhere

Het gebruik van Fast Anywhere kan verschillende voordelen bieden voor bedrijven die last hebben van Netcongestie. Dit betekend kortgezegd dat het stroomnet vol zit en jij geen zwaarder energiecontract kan afnemen. Erg vervelend als je bedrijf hierdoor niet kan groeien.

Fast Anywhere kan helpen om de belasting van je groepenkast te verminderen (peak shaving) en de kosten voor stroomafname te verlagen door gebruik te maken van daluren. Met een day-ahead energiecontract kan je de accu’s bijvoorbeeld opladen op de (bijna) gratis momenten! Daarnaast is een prijzige netverzwaring aanvragen niet meer nodig, als dat al mogelijk was.

Bovendien kan het plaatsen van een snellader bij je bedrijf aantrekkelijk zijn voor klanten, die kunnen namelijk tijdens hun laadsessie interesse in je winkel tonen.

Installatie (9)

Categorie: Installatie

Installatiepakket Compleet is geschikt voor situaties waarin het laadpunt dicht bij de meterkast geplaatst wordt en omvat een voedingskabel van maximaal 10 meter en een UTP-datakabel van maximaal 10 meter.

Installatiepakket Compleet Plus is bedoeld voor situaties waarin meer graafwerk en kabel nodig is, met een voedingskabel van maximaal 15 meter en een UTP-datakabel van maximaal 15 meter, evenals graaf- en straatwerk tot 3 meter inbegrepen.

Categorie: Installatie

ChargeMakers biedt 2 jaar garantie op de installatie van het laadpunt.

Categorie: Installatie

De installatie van het laadpunt wordt doorgaans binnen 2 tot 3 weken na je bestelling voltooid. Vanwege drukte in je rayon kan deze termijn afwijken, maar we zullen altijd proberen je installatie zo snel mogelijk uit te voeren.

Categorie: Installatie

Na je bestelling ontvang je de link naar ons online schouwformulier voor een schouw op afstand. Deze vul je in, inclusief foto’s van de meterkast en gegevens over o.a. je hoofdaansluiting.

Zodra we alle gegevens van je binnen hebben en alles klopt dan zal onze installateur de technische schouw doen om te zien of de installatie uitgevoerd kan worden of dat er nog wijzigingen nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is in de groepenkast voor de aardlekautomaat of omdat je slimme meter niet slim genoeg is.

De uitkomst van de schouw zullen we met je bespreken om tot een passend installatieplan te komen en dan kunnen we de installatie in gaan plannen. De 2-3 weken doorlooptijd voor installatie loopt vanaf dan, omdat we geen invloed hebben op hoe lang we bezig zijn met de schouw en de uitkomst van de schouw.

Categorie: Installatie

Voor de meeste gebruikte aanpassingen van onze pakketten hebben we de opties en prijzen op onze installatiepagina staan. Wil je gebruik maken van een of meerdere van deze opties, dan kan je dat aangeven in het schouwformulier dat we je sturen na bestelling. De meerkosten worden achteraf gefactureerd.

Als je installatie volledig bestaat uit maatwerk dat niet onder onze standaardpakketten valt, maken we graag een offerte op maat voor je.

Categorie: Installatie

Na de installatie van je laadpunt ontvang je uitleg over de werking ervan door een professionele installateur.

Categorie: Installatie

Als je extra kabel nodig hebt omdat je lader verder weg komt van je meterkast, zijn er optionele extra’s beschikbaar voor zowel voedings- als datakabels, evenals upgrades van 4mm2 naar 6mm2 voedingskabels.

De extra kosten variëren afhankelijk van het type kabel en de benodigde lengte en de prijzen kun je terug vinden op onze installatiepagina bij het pakket van je keuze.

Categorie: Installatie

Ja, paalmontage is mogelijk als optie – standaard monteren wij de lader aan de muur. De kosten hiervoor, inclusief het ingraven van de paal en montage van het laadpunt vind je op onze installatiepagina.

De paal van je keuze kun je direct meebestellen bij de lader, net als de andere opties die voor je lader beschikbaar zijn. Denk voor een mooie paal ook aan onze ChargeMakers houten paal – handgemaakt van Douglas hout met betonvoet inbegrepen. En de kabels lopen netjes aan de binnenkant.

Categorie: Installatie

Ja, als je de groepenkast wilt aanpassen van 1 naar 3 fasen, inclusief een hoofdschakelaar maar exclusief aanvraag bij de netbeheerder, kunnen we dat voor je verzorgen tijdens de installatie.

De netverzwaring doen wij niet zelf, maar dat doet je netbeheerder. Hiervoor moeten ze bij je langs komen nadat wij de aanpassingen in de groepenkast hebben gedaan. Hier zijn kosten aan verbonden die je terug vindt op de website van je netbeheerder.

Vraag je netverzwaring aan via www.mijnaansluiting.nl, dat moet je zelf doen ivm AVG.

Onze prijs voor deze optie staan bij het pakket van je keuze en worden achteraf in rekening gebracht. Je kan na je bestelling in het online schouwformulier dat we je toesturen aangeven dat je je groepenkast wil laten aanpassen naar 3 fasen.

Laadpaal en laadpas (13)

Categorie: Laadpaal en laadpas

Verrekenen is het vergoeden van de thuis geladen stroom (kWh’s) door de werkgever. Hiervoor is een slimme laadpaal met backoffice abonnement het meest praktisch. Deze combinatie zorgt ervoor dat maandelijks de geladen kWh’s bij de werkgever in rekening worden gebracht en aan jou worden uitbetaald.

Dat innen en betalen wordt gedaan door de backoffice leverancier, die hier een maandelijkse vergoeding in de vorm van een abonnement voor vraagt. De kosten van dit abonnement zijn doorgaans tussen de €4 en €5 per maand.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Wat als er met een auto over de laadkabel wordt gereden?

Als je over je laadkabel heen rijdt hoeft dat niet heel erg te zijn waarschijnlijk. Echter, er zitten heel veel kabels in die grote kabel (7 maar liefst in totaal). Deze 7 kabels communiceren met het laadpunt en geven stroom door. Deze losse kabels kunnen door de druk van de auto wel beschadigd raken. Er kan door de druk bijvoorbeeld een knikje in de draad komen en dus meer weerstand hebben. Door deze weerstand kan de stroom niet goed doorlopen en maakt de kabel zich warmer dan normaal. Die warmte kan niet worden omgezet in energie en de auto laadt zo dus minder snel op. Uiteindelijk kan het ook leiden tot eventueel brandgevaar. Bij twijfel hierover is het verstandig om de elektricien hierover te raadplegen. Let daarnaast altijd goed op dat de kabel goed op wordt opgeborgen en er geen andere auto’s gemakkelijk overheen kunnen rijden.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Kan een laadpaal tegen het Nederlandse weer?

Een laadpaal is gemaakt om in weer en wind te staan. Het is wel goed te weten dat een laadpaal een product is wat van plastic en metaal is gemaakt. Dus als er heel veel zon, wind, sneeuw of bevriezing is kan het wel zijn dan het laadpunt hier op den duur van kan slijten. Het blijft uiteindelijk een stuk elektronica. Mocht het te koud (-30/-40 graden) worden dan kan het zijn dat het laadpunt zichzelf uitschakelt. Maar over het algemeen zijn ze gemaakt om buiten te staan. Het Nederlandse weer kunnen ze dus wel aan.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Uitgesteld laden betekent dat je vooraf instelt wanneer je wilt laden of wanneer je wilt dat de auto volgeladen is. Uitgesteld laden kan via je auto, laadpaal of via een derde servicepartij ingesteld worden. Hieronder hebben wij deze 3 opties verder toegelicht:

1. Uitgesteld laden via je auto. Elke EV heeft weer een eigen instelling hiervoor. Als voorbeeld Tesla. In de Tesla (app) kan je instellen dat hij vol moet zijn om een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend. De Tesla rekent dan zelf uit wanneer hij moet starten met laden. Bij andere EV’s moet je juist het start moment instellen. Bijvoorbeeld je stelt in 23:00 uur en de auto stopt vervolgens met laden als de accu vol is.

2.Uitgesteld laden via de laadpaal. Laadpalen hebben vaak ook verschillende mogelijkheden voor uitgesteld laden. Bij de Wallbox en Easee Home bijvoorbeeld kan je aangeven of je eenmalig of terugkerend op een bepaald moment wilt laden.

3. Uitgesteld laden als Services van derden. Er zijn ook derde partijen die het laden van je overnemen als een service. Je download de app die je of aan je auto of aan je lader koppelt en je geeft de ‘sleutel’ van het laden als het ware aan deze partij. Zij kijken wanneer de stroom het laagst is en zorgen ervoor dat je EV dan laadt. Je kan ook dan nog steeds gebruik maken van uitgesteld laden of aangeven dat je op een bepaald tijdstip een volle accu wilt hebben. Dit is gemakkelijk in te voeren in de app. De App houdt hier dan rekening mee. Een mooie service dus, zeker ook omdat ze beweren jou goedkopere stroom te kunnen aanbieden waardoor je uiteindelijk minder kwijt bent aan stroomkosten (de kosten van de service meegenomen) of zelfs geld ontvangt hiervoor. Voorbeelden van deze partijen zijn Stekker.app of Jedlix.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Op alle verkochte laadpunten van ChargeMakers hebben wij een garantie van 2 jaar. Op de Easee zelfs 3 jaar. Deze garantie geldt als er een probleem is met het laadpunt. Voordat deze garantie wordt gegeven verwacht de fabrikant van het laadpunt wel dat de volgende stappen zijn doorlopen:

  1. De installateur die het laadpunt heeft geïnstalleerd zal als eerste support langsgaan of op afstand bekijken wat het probleem is of kan zijn. Dit kunnen meerdere redenen zijn zoals een fout bij de installatie, instellingen die niet goed staan, internetverbinding, verkeerd gebruik door de gebruiker of de lader zelf werkt niet. Zorg dus dat je bij installatie goed weet wie de installatie gaat doen. Als de installatie via ChargeMakers is verlopen zullen wij deze eerste support regelen. Indien de installatie niet via ChargeMakers is verlopen zal je zelf eerst contact moeten opnemen met deze installateur of het bedrijf.
  2. Mocht het probleem niet direct op te lossen zijn door de installateur dan zal de fabrikant ingeschakeld worden. Elke fabrikant hanteert weer andere procedures. Van het eerst opsturen van de huidige laadpaal voordat een nieuwe wordt gestuurd tot het eerst sturen van een monteur. Het is goed om de voorwaarden op de website van de betreffende laadpaal te bekijken.
Categorie: Laadpaal en laadpas

Hoe werkt een laadpaal uitgelegd in 2 stappen.

Stap 1: De laadpaal heeft een rechtstreekse verbinding met de meterkast

Veel mensen denken dat een laadpunt een stopcontact is voor een elektrische auto. In de basis is dat waar. Maar een laadpunt heb je vooral voor de veiligheid. Dus wat een laadpunt doet is die wordt met één kabel rechtstreeks aangesloten op je meterkast met een eigen groep en een eigen aardlek. Dus hij maakt niet gebruik van een aardlek die gedeeld wordt met andere groepen in huis. Dat komt omdat hij zoveel stroom trekt, hij dus apart moet worden aangesloten en geen aftakkingen mag hebben. Je tuinverlichting erop aansluiten is dus geen optie. De laadpaal moet precies weten hoeveel vermogen hij heeft om mee te laden en de zekering in de meterkast moet daar ook op afgesteld zijn.

Stap 2: van de meterkast, via het laadpunt, naar de elektrische auto

Van de meterkast naar het laadpunt. Het laadpunt lijkt dan misschien op een stopcontact die met één kabel vastzit, maar een lader moet ook communiceren met de elektrische auto. Voordat de auto begint te laden, doen ze eerst een zogenaamde ‘hand shake’ om te proberen of alles veilig is. Als het veilig is zal er pas stroom op de kabel gezet worden door de lader. Dit voorkomt dat er losschietende kabels o.i.d. zijn. Mocht dit toch gebeuren dan zal de lader gelijk ingrijpen.

Stopcontact als laadpunt raden wij af!

Daarnaast is het veel veiliger vergelijken met een Granny charger. Daar wordt een stopcontact niet meegenomen in de berekening en als je tien uur lang je EV oplaadt via de granny charger dan kan het zijn dat met een normaal stopcontact deze gaat smelten. Daarnaast zitten hier wel aftakkingen in de groep.  Hierdoor is een stopcontact niet gemaakt voor het laden van een Elektrische auto.

Samengevat: een laadpaal voorkomt dit doordat hij één kabel heeft, zonder aftakkingen, kan ingrijpen als dat nodig is door de laad sessie te stoppen en ingericht is om de EV te laden. ChargeMakers raadt laden via het normale stop contact en het ‘Granny Chargen’ sterk af. Wij geven onafhankelijk advies om zo de best passende laadpaal te selecteren.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Een laadpaal gaat gemiddeld 10 jaar mee. Zeker een laadpaal die op de eigen oprit staat en privé wordt gebruikt zal lang mee moeten gaan. Natuurlijk is dit geen garantie, want ze staan wel in weer en wind, soms in extreme koude of warme zomerdagen van +35 graden, dat is wel goed om te weten. Maar over het algemeen gaan ze langer mee dan je elektrische auto. ChargeMakers biedt 2 jaar garantie op de laadpaal en 2 jaar op de installatie uitgevoerd door ChargeMakers.

Categorie: Laadpaal en laadpas

is laden met 22 kW nodig? Deze vraag krijgen wij heel vaak. Echter, 22 kW laadvermogen is iets wat weinig auto’s aan kunnen. Misschien slechts 1 of 2% van de markt. De reden daarvoor is dat er een extra interne board lader voor nodig is en deze vrij kostbaar zijn. Er is een model van Tesla die kan laden tot 17 kW. De Audi e-tron en de Porsche Taycan kunnen met 22 kW uitgerust worden.

22 Kw laadpunt is niet nodig wat ons betreft

Veel laadpunten kunnen echter wel 22 kW laden. We horen dan ook vaak de vraag dat klanten graag een 22 kW lader willen zodat ze futureproof zijn en de auto lekker hard kan laden.

Goed is om te weten dan t de meeste auto’s niet harder kunnen laden dan 11 kW. We zien dit in de nabije toekomst ook niet veranderen. Om 2 redenen:

  1. Een Board lader is een duur, groot apparaat wat in een auto zit en dus kostbaar om te produceren en installeren voor autofabrikanten.
  2. Een huisaansluiting kan tot max. 17 kW leveren. Dat is inclusief alles wat je aan hebt staan. Dus ook je oven, vaatwasser en tv. 11 kW is al een grote hap van deze 17 kW en 22 kW zou er dus ook ver overheen gaan.  

Is het daarnaast nodig? Wij vinden van niet. Zeker ook omdat je met 11kW vermogen met een gemiddelde batterij van 50 kWh je auto in ongeveer 5 uur van 1% naar 100% vol zit. 22 kw is daarvoor een overkill.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Als de installatie is afgerond, dan heeft ChargeMakers het laadpunt werkend opgeleverd. De stroom zit erop en alle benodigde opties zijn aangesloten. Ook het load balancing is ingesteld als dit is aangevraagd. Je kunt als klant dan beginnen met laden.

Backoffice abonnement; Echter als je wilt verreken dan moet je zelf een partij selecteren bij wie je deze backoffice abonnement wilt en tevens ook zelf activeren.

Wil je niet verreken maar wel ervoor zorgen dat niet iedereen kan laden bij je laadpunt? Dan kan je ook een algemene laadpas hiervoor gebruiken of bij sommige laadpalen is hiervoor een app beschikbaar. Ook dit dien je zelf te installeren.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Welke laadpas nodig is ligt aan je doel: thuis laden (met verrekenen via de zaak), openbaar laden of snelladen.

Thuis laden: Als je werkgever of eigen zaak je laadkosten vergoed, heb je een backoffice provider die je laadsessies bijhoudt en maandelijks aan je uitkeert (en aan de zaak factureert). In het algemeen geldt: neem een laadpas van je backoffice provider. Zo voorkom je eventuele meerkosten (roaming) die in rekening worden gebracht als je met een andere pas op je eigen laadpunt laadt. Bijvoorbeeld bij E-Flux betaalt de zaak 2 cent per kWh bovenop de kosten van je stroom aan E-Flux omdat je niet met een E-Flux laadpas laadt. Dit geldt ook voor NewMotion, EVBox, etc.

Openbaar laden: Er zijn laadpassen met en zonder maandelijks abonnement. De passen met abonnement (een paar euro per maand), geven doorgaans de gunstigste prijs aan de openbare laadpaal. Het verschilt zit in een roaming tarief per kWh van 1 of 2 cent en/of een starttarief van gemiddeld 35 cent bij de gratis laadpas, terwijl de abonnementspas de kale kWh prijs en geen starttarief rekent. E-Flux levert bijvoorbeeld beide soorten passen, terwijl NewMotion (Recharge) alleen de gratis pas verstrekt. Aan jou om uit te rekenen of je genoeg openbaar laadt om die maandelijkse abonnementskosten eruit te halen.

Snelladen: Snelladen (DC laden) doe je onderweg als je niet genoeg bereik hebt om op je bestemming te komen. Snelladen schiet lekker op met snelheden die oplopen tot 350kW, maar is ook prijziger dan AC laden (thuis of openbaar). Verschillende laadpassen hebben hiervoor wat gunstiger tarieven, maar dat verandert regelmatig dus check welke pas er nu het meest voordelig is voor snelladen – en bij welk netwerk. Fastned, Ionity, Shell Recharge zijn een aantal grote namen in snellaadland.

Een aantal passen/apps die wij al jaren naar tevredenheid gebruiken:

NewMotion: Shell Recharge (voorheen NewMotion) pas aanvragen via hun app. Goed om achter de hand te hebben voor openbaar laden (gewoon laden op straat) en een goedkope pas voor snelladen bij Shell stations (zonder abo, gratis pas): https://newmotion.com/nl-nl/landing/shell-recharge-laadpas

Snelladen bij Fastned langs de snelweg:  https://fastnedcharging.com/nl/app Even account aanmaken, betaalmethode toevoegen en je kan laden. Geen pas nodig en je betaalt alleen voor de gebruikte stroom – geen abo (kan wel voor korting).

E-Flux laadpas aanvragen (op de zaak). Nodig om zonder boetetarief te verrekenen op je eigen lader thuis, ook een goede pas voor openbaar laden. Met abo, gratis pas: https://dashboard.e-flux.nl/signup

Maingau geeft korting van 5 cent per kWh bij Fastned (langs de snelweg) snelladers. Dus 54 cent per kWh ipv 59. Pas kost tegenwoordig eenmalig geld (9,99), maar geen abo kosten. https://www.maingau-energie.de/service/kontaktformular

Hier kun je meer lezen over welke laadpas geschikt is voor welke situatie en de kosten: https://laadpastop10.nl

Let wel op; snelladen is ongeveer 2x zo duur als langzaam laden aan de paal op straat. Nog steeds goedkoper dan diesel of benzine overigens 😉

Categorie: Laadpaal en laadpas

Elke laadpas vraagt een vergoeding voor gebruik, zelfs op je eigen laadpaal. Om verrekenen mogelijk te maken Er zitten een hoop verschillen tussen de aanbieders qua berekening van de kosten. Enkele voorbeelden (up-to-date april 2021):

  • De NewMotion pas vraagt bijv. per laadsessie een starttarief van €0,35 (met een maximum van €7 pm) en niets per geladen kWh of per maand – tenzij het je eigen NewMotion paal betreft, dan is het verrekenabonnement van de paal voldoende.
  • De Blue Current laadpas vraagt bijvoorbeeld €0,01 per geladen kWh maar geen starttarief of maandabonnement.
  • De E-Flux laadpas vraagt dan weer €2,95 (incl btw) pm maar geen starttarief of x cent per kWh. Wel betaal je op een laadpunt met E-Flux backoffice (bijv op de Alfen laadpunten in onze store) een boetetarief van €0,02 per geladen kWh als je niet de E-Flux laadpas gebruikt voor verrekenen, maar bijvoorbeeld die van je werkgever – denk aan de Multi Tank Card of de laadpas van je leasemaatschappij. Dat kan optellen. Toch heeft de laadpas van E-Flux het voordeel dat bij openbare laadpalen ook geen starttarief of x cent per kWh wordt gerekend.

Reken voor je verwachte verbruik (ga bijv. uit van 3000-4000kWh voor je auto per jaar bij 15k-20k km’s) en laadgedrag (elke dag aan de stekker of 1 keer per week) uit welke pas het beste bij je past en ga daar mee laden. Het zal snel gaan tussen de laadpas van je laadpaalfabrikant of die van je werkgever.

Het loont om het rekensommetje te maken voor verrekening op je eigen laadpaal en ook voor openbaar laden. Grote kans dat je meerdere laadpassen gaat gebruiken voor verschillende situaties.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Een veelgestelde vraag aan ChargeMakers; kan ik niet gewoon altijd laden via het stopcontact met de mobiele lader (granny charger) die ik bij mijn auto gekregen heb?

Het is mogelijk om op 220v te laden via een gewone stekker en bij de meeste nieuwe elektrische auto’s wordt een granny charger meegeleverd. Op het eerste gezicht lijkt dit een aantrekkelijke manier van opladen.

Echter raden we het structurele gebruik van deze 1 fase 220v lader af omdat deze worden aangesloten op een gewoon stopcontact. Een stopcontact en de bedrading er naartoe is niet gemaakt om 5-10 of zelfs 15 uur maximaal te worden belast. Het risico op warmteontwikkeling in het stopcontact en de bedrading (met alle aftakkingen in de muren en plafonds naar evt andere verbruikers) is reëel en er kan zelfs brand ontstaan.

Daarom wordt een laadpunt met 1 kabel rechtstreeks en permanent aangesloten op de meterkast en krijgt deze een eigen groep die afgezekerd wordt op het vermogen van de lader. Zo wordt het risico op overbelasting uitgesloten. De lader zelf is, in tegenstelling tot de 220v lader, ontworpen om dagelijks lang op vol vermogen te worden gebruikt zonder overbelasting. 

Dan is er nog het punt laadsnelheid. Een recente EV zoals de Q4 (of bijv Enyaq, ID.4, etc) heeft een accucapaciteit van 52 tot 78 kWh. Als je die van 10% tot 90% wil opladen, kost dat bij de 52kWh accu 52*0,8/3,7= 11,5 uur. Bij de 78kWh variant is dat zelfs 17 uur. Niet ideaal qua laadtijd en het wordt zelfs nog iets langer, want de auto is al die tijd ‘wakker’ en verbruikt ook een deel van de stroom die binnenkomt om de computers, accukoeling/verwarming en laadunit aan te sturen.

Conclusie: Stel veiligheid en comfort voorop en laad via een laadpaal.

Categorie: Laadpaal en laadpas

Nee dat kan niet elke laadpaal. Voor verreken heb je een slimme laadpaal nodig. Een slimme laadpaal heeft een internetverbinding nodig die kan praten met een zogenaamde backoffice. Een backoffice wordt aangeboden door verschillende bedrijven. Bij deze bedrijven neem je een abonnement af. Dat abonnement zorgt ervoor dat jouw lader op afstand wordt uitgelezen qua laadsessies. Dus hoeveel kWh er in de hoeveel tijd geladen is. Vervolgens stuurt deze backoffice een rekening naar de eigenaar van de laadpas. Dat is vaak de werkgever. De werkgever int daarmee het geld wat ermee gemoeid is en maakt dit bedrag vervolgens weer over naar de privépersoon van wie de elektrische auto is.

Je kan dus niet met elke lader verreken. Een ‘domme’ laadpaal kan dit niet. Zoals de Tesla Wall connector. Daarvoor moet je een kWh meter in de Meterkast plaatsen. Je dient dan handmatig het aantal kWh te tellen. Het gaat op deze manier niet automatisch zoals bij een slimme laadpaal maar op deze manier kan je voor je eigen boekhouding wel de geladen kWh bijhouden. Dit scheelt een paar euro in de maand wat je niet betaalt voor een backoffice abonnement. Voor een ZZP’ er zou dat een prima oplossing kunnen zijn. Werkgevers geven hier over het algemeen niet de voorkeur aan. Wil je weten welke laadpalen kunnen verrekenen? In onze store kan je per laadpaal zien of dit mogelijk is onder het kopje specificaties.

Levering en installatie (1)

Laadpaal met installatie: Als je hebt besteld met installatie: Dan nemen we de laadpaal mee bij de installatie. Zodra de bestelling met installatie bij ons binnen is volgen er een paar stappen:

  1. We maken een afspraak voor de installatie. Wij streven ernaar om binnen 2 tot 3 weken, na afronding van de bestelling, de installatie te volbrengen.
  2. Belafspraak voor een schouw op afstand. Zo weten wij vooraf aan de installatie hoe de situatie bij jou eruit ziet en of er eventueel extra werk nodig is. Wij vragen tevens om foto’s van de meterkast en de plek waar de laadpaal komt te staan te sturen. Op basis van de informatie en de foto’s kunnen wij een goede inschatting maken van het werk. Voorbeelden van extra werk: van 1 naar 3 fases overzetten of meer graafwerk dan wat in de pakketten staat.

Laadpaal zonder installatie: als deze op voorraad is dan sturen wij de laadpaal binnen 2 tot 3 werkdagen gratis naar je toe.

Niet op voorraad. Het is in sommige gevallen mogelijk om een product te reserveren op onze website. Wij doen dat soms als een product of accessoire niet op voorraad is maar wel noodzakelijk is voor het gebruik bij een laadpunt. Zoals bijvoorbeeld nu met de Equalizer, die hoort bij een Easee home. Wij sturen deze load balancing module dan nog later toe.

Wij geven altijd duidelijk onze voorraad aan op de website en of het mogelijk is een product te reserveren. Wij nemen per email contact op zodra het product weer voorradig is.

Load balancing (1)

Categorie: Load balancing

Load balancing zorgt ervoor dat de laadsnelheid van een laadpaal wordt terug geschroefd om de andere elektrische apparaten in huis voorrang te geven.

Als de hoofdaansluiting waar de lader op aangesloten is niet erg groot is, zoals bij een huis, is load balancing aan te raden. Een ladende auto vraagt namelijk veel stroom. Als je daarnaast nog je kookplaat, waterkoker of stoomdouche aanzet kan het zijn dat één of meerdere fases overbelast wordt/worden en je hoofdzekering smelt. Met een bezoek van netbeheerder en de bijbehorende voorrijd kosten tot gevolg. Daarnaast is het niet goed om je huis installatie te overbelasten.

Daarom raden wij load balancing aan bij een kleine installatie zoals een huis waar veel apparaten (tegelijk) veel stroom kunnen gebruiken. Dit maakt het een stuk veiliger.

Scroll naar boven