Google-Review-ChargeMakers

Laden via laadpaal of het stopcontact?

Categorie: Laadpaal en laadpas

Een veelgestelde vraag aan ChargeMakers; kan ik niet gewoon altijd laden via het stopcontact met de mobiele lader (granny charger) die ik bij mijn auto gekregen heb?

Het is mogelijk om op 220v te laden via een gewone stekker en bij de meeste nieuwe elektrische auto’s wordt een granny charger meegeleverd. Op het eerste gezicht lijkt dit een aantrekkelijke manier van opladen.

Echter raden we het structurele gebruik van deze 1 fase 220v lader af omdat deze worden aangesloten op een gewoon stopcontact. Een stopcontact en de bedrading er naartoe is niet gemaakt om 5-10 of zelfs 15 uur maximaal te worden belast. Het risico op warmteontwikkeling in het stopcontact en de bedrading (met alle aftakkingen in de muren en plafonds naar evt andere verbruikers) is reëel en er kan zelfs brand ontstaan.

Daarom wordt een laadpunt met 1 kabel rechtstreeks en permanent aangesloten op de meterkast en krijgt deze een eigen groep die afgezekerd wordt op het vermogen van de lader. Zo wordt het risico op overbelasting uitgesloten. De lader zelf is, in tegenstelling tot de 220v lader, ontworpen om dagelijks lang op vol vermogen te worden gebruikt zonder overbelasting. 

Dan is er nog het punt laadsnelheid. Een recente EV zoals de Q4 (of bijv Enyaq, ID.4, etc) heeft een accucapaciteit van 52 tot 78 kWh. Als je die van 10% tot 90% wil opladen, kost dat bij de 52kWh accu 52*0,8/3,7= 11,5 uur. Bij de 78kWh variant is dat zelfs 17 uur. Niet ideaal qua laadtijd en het wordt zelfs nog iets langer, want de auto is al die tijd ‘wakker’ en verbruikt ook een deel van de stroom die binnenkomt om de computers, accukoeling/verwarming en laadunit aan te sturen.

Conclusie: Stel veiligheid en comfort voorop en laad via een laadpaal.

Scroll naar boven