In 3 stappen hoe thuisladen eigenlijk werkt. –> hoe de stroom vanaf je huis, via de meterkast naar de auto gaat.
Stap 1: De laadpaal heeft een rechtstreekse verbinding met de meterkast van je huis
Veel mensen denken dat bij het thuisladen een laadpunt een stopcontact is voor een elektrische auto. In de basis is dat waar. Maar een laadpunt heb je vooral voor de veiligheid. Maar waarom dan? Hoe de stroom vanaf je huis, via de meterkast naar de auto gaat leggen wij hier in 3 stappen uit. Wat een laadpunt doet is die wordt met één kabel rechtstreeks aangesloten op je meterkast van je huis met een eigen groep en een eigen aardlek. Dus hij maakt niet gebruik van een aardlek die gedeeld wordt met andere groepen in huis. Dat komt omdat hij zoveel stroom trekt, hij apart moet worden aangesloten en geen aftakkingen mag hebben. Je tuinverlichting erop aansluiten is absoluut geen optie. De laadpaal moet precies weten hoeveel vermogen hij heeft om mee te laden en de zekering in de meterkast moet daar ook op afgesteld zijn. Wel zo veilig.
Stap 2: van de meterkast, via het laadpunt, naar de elektrische auto
Van de meterkast naar het laadpunt is nu bekend. Het laadpunt lijkt dan misschien op een stopcontact die met één kabel vastzit, maar wat een laadpunt ook moet kunnen is communiceren met de elektrische auto. Dat is een heel belangrijk onderdeel van de veiligheid. Want voordat de auto begint te laden, doen ze eerst een zogenaamde ‘hand shake’ om te proberen of alles veilig is. Als het veilig is zal er pas stroom op de kabel gezet worden door de lader. Dit voorkomt dat er losschietende kabels o.i.d. zijn. Mocht dit toch gebeuren dan zal de lader gelijk ingrijpen en krijg je als gebruiker een melding.
Stap 3: bijhouden en verrekenen van je laadsessie
Dat een laadpunt dus vooral zorgt voor veiligheid, is het daarnaast ook goed voor het bijhouden van de laadsessies. Als je de laadsessies en de kosten van de stroom namelijk wilt kunnen verreken is een laadpaal ook handig. Het is goed om hier van te voren rekening mee te houden bij de keuze van de laadpaal. Want niet alle laadpalen kunnen verrekenen.
Voor verrekenen heb je een slimme laadpaal nodig. Een slimme laadpaal heeft een internetverbinding nodig die kan praten met een zogenaamde backoffice. Een backoffice wordt aangeboden door verschillende bedrijven. Bij deze bedrijven neem je een abonnement af. Dat abonnement zorgt ervoor dat jouw lader op afstand wordt uitgelezen qua laadsessies. Dus hoeveel kWh er in de hoeveel tijd geladen is. Vervolgens stuurt deze backoffice een rekening naar de eigenaar van de laadpas. Dat is vaak de werkgever. De werkgever int daarmee het geld wat ermee gemoeid is en maakt dit bedrag vervolgens weer over naar de privépersoon van wie de elektrische auto is.
Geen Stap 4 wel een Stap af…van een gewoon stopcontact als laadpunt!
We horen wel eens dat EV rijders gebruik maken van stroom via een normaal stopcontact. Dat raden wij echt af. Als je tien uur lang je EV oplaadt via de ‘granny charger ‘ dan kan het zijn dat met een normaal stopcontact deze gaat smelten. Daarnaast zitten hier wél aftakkingen in de groep. Hierdoor is een stopcontact niet gemaakt voor het laden van een Elektrische auto en is het daarmee niet veilig.
Samengevat waarom een laadpaal het beste is ingericht voor een EV:
- Een laadpaal heeft één eigen kabel en geen aftakkingen
- Kan ingrijpen door de laad sessie te stoppen
- Kan uitgesteld laden en de meeste laadpalen kunnen gemakkelijk verrekenen
Thuis laden en hoge energiekosten…Uitgesteld laden kan helpen
Nog als laatste punt wat zeer actueel is, namelijk over thuisladen en de hoge energiekosten. Want hoewel thuis laden met een juiste laadpaal natuurlijk heel prettig is. Kan dit ook weer zorgen voor hogere energiekosten en daarnaast extra belasting op het energienet. Om dit te voorkomen is uitgesteld laden een goede oplossing. Dan laad je niet je EV om 18:00 uur ‘s avonds op als iedereen gebruik maakt van het net, maar juist midden in de nacht. Gemakkelijk in te stellen, beter voor het milieu en je portemonnee. Lees ook onze andere tips hierover in het artikel ‘Duurzaam Uitgesteld Laden Als Oplossing Voor De Hoge Energieprijzen’.
Over ChargeMakers
ChargeMakers biedt onafhankelijk advies, verhuurt, verkoopt en installeert de beste passende laadpunten voor elke situatie. Thuis, op de zaak, bij een event of onderweg. Wij helpen klanten graag op weg om een optimale, duurzame elektrische ervaring te krijgen. ChargeMakers zet zich in op duurzaamheid, vandaar dat wij een samenwerking zijn aangegaan met WoodYouCare. Voor elke verkochte laadpaal plant WoodYouCare een boom.