Questions fréquentes

Vous trouverez ici les questions fréquemment posées sur la commande, le paiement, l'installation, les bornes de recharge et les cartes de recharge. 

Comment puis-je commander chez ChargeMakers

Catégorie: Commander

Vous pouvez commander votre borne de recharge directement sur le site ChargeMakers. Cela peut inclure ou exclure l'installation.Avec chaque produit sont les différentes options que vous pouvez commander. En fin de compte, vous pouvez également commander l'installation directement ou préférer nous appeler ou nous envoyer un e-mail en premier. Nous sommes heureux de vous donner plus de conseils ou d'informations générales à ce sujet.

Comment pouvez-vous payer depuis les Pays-Bas et depuis l'étranger ?

Catégorie: Payer

ChargeMakers livre aux entreprises et aux particuliers. Nous acceptons donc les paiements iDeal et le paiement par virement bancaire (SEPA). Ceux-ci sont tous deux disponibles à la caisse de la commande dans la boutique ChargeMakers. Pour clients étrangers peut être utilisé virement bancaire ou contact bancaire.

Chez iDeal, le paiement est immédiatement traité et reçu par nous. Nous allons commencer tout de suite. Avec le virement bancaire, vous avez jusqu'à 14 jours pour effectuer le paiement. Après la commande, vous recevrez un e-mail avec les détails sur la façon d'effectuer le paiement de notre partenaire de paiement Mollie. Un jour après le paiement, il est reçu par nous et nous commençons à travailler avec la commande.

Si vous êtes pressé, commandez et payez avec iDeal. De cette façon, votre commande est complétée le plus rapidement possible.

Hoe werkt een laadpaal uitgelegd in 2 stappen.

Stap 1: De laadpaal heeft een rechtstreekse verbinding met de meterkast

Veel mensen denken dat een laadpunt een stopcontact is voor een elektrische auto. In de basis is dat waar. Maar een laadpunt heb je vooral voor de veiligheid. Dus wat een laadpunt doet is die wordt met één kabel rechtstreeks aangesloten op je meterkast met een eigen groep en een eigen aardlek. Dus hij maakt niet gebruik van een aardlek die gedeeld wordt met andere groepen in huis. Dat komt omdat hij zoveel stroom trekt, hij dus apart moet worden aangesloten en geen aftakkingen mag hebben. Je tuinverlichting erop aansluiten is dus geen optie. De laadpaal moet precies weten hoeveel vermogen hij heeft om mee te laden en de zekering in de meterkast moet daar ook op afgesteld zijn.

Stap 2: van de meterkast, via het laadpunt, naar de elektrische auto

Van de meterkast naar het laadpunt. Het laadpunt lijkt dan misschien op een stopcontact die met één kabel vastzit, maar een lader moet ook communiceren met de elektrische auto. Voordat de auto begint te laden, doen ze eerst een zogenaamde ‘hand shake’ om te proberen of alles veilig is. Als het veilig is zal er pas stroom op de kabel gezet worden door de lader. Dit voorkomt dat er losschietende kabels o.i.d. zijn. Mocht dit toch gebeuren dan zal de lader gelijk ingrijpen.

Stopcontact als laadpunt raden wij af!

Daarnaast is het veel veiliger vergelijken met een Granny charger. Daar wordt een stopcontact niet meegenomen in de berekening en als je tien uur lang je EV oplaadt via de granny charger dan kan het zijn dat met een normaal stopcontact deze gaat smelten. Daarnaast zitten hier wel aftakkingen in de groep.  Hierdoor is een stopcontact niet gemaakt voor het laden van een Elektrische auto.

Samengevat: een laadpaal voorkomt dit doordat hij één kabel heeft, zonder aftakkingen, kan ingrijpen als dat nodig is door de laad sessie te stoppen en ingericht is om de EV te laden. ChargeMakers raadt laden via het normale stop contact en het ‘Granny Chargen’ sterk af. Wij geven onafhankelijk advies om zo de best passende laadpaal te selecteren.

Uitgesteld laden betekent dat je vooraf instelt wanneer je wilt laden of wanneer je wilt dat de auto volgeladen is. Uitgesteld laden kan via je auto, laadpaal of via een derde servicepartij ingesteld worden. Hieronder hebben wij deze 3 opties verder toegelicht:

1. Uitgesteld laden via je auto. Elke EV heeft weer een eigen instelling hiervoor. Als voorbeeld Tesla. In de Tesla (app) kan je instellen dat hij vol moet zijn om een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend. De Tesla rekent dan zelf uit wanneer hij moet starten met laden. Bij andere EV’s moet je juist het start moment instellen. Bijvoorbeeld je stelt in 23:00 uur en de auto stopt vervolgens met laden als de accu vol is.

2.Uitgesteld laden via de laadpaal. Laadpalen hebben vaak ook verschillende mogelijkheden voor uitgesteld laden. Bij de Wallbox en Easee Home bijvoorbeeld kan je aangeven of je eenmalig of terugkerend op een bepaald moment wilt laden.

3. Uitgesteld laden als Services van derden. Er zijn ook derde partijen die het laden van je overnemen als een service. Je download de app die je of aan je auto of aan je lader koppelt en je geeft de ‘sleutel’ van het laden als het ware aan deze partij. Zij kijken wanneer de stroom het laagst is en zorgen ervoor dat je EV dan laadt. Je kan ook dan nog steeds gebruik maken van uitgesteld laden of aangeven dat je op een bepaald tijdstip een volle accu wilt hebben. Dit is gemakkelijk in te voeren in de app. De App houdt hier dan rekening mee. Een mooie service dus, zeker ook omdat ze beweren jou goedkopere stroom te kunnen aanbieden waardoor je uiteindelijk minder kwijt bent aan stroomkosten (de kosten van de service meegenomen) of zelfs geld ontvangt hiervoor. Voorbeelden van deze partijen zijn Stekker.app of Jedlix.

Een laadpaal gaat gemiddeld 10 jaar mee. Zeker een laadpaal die op de eigen oprit staat en privé wordt gebruikt zal lang mee moeten gaan. Natuurlijk is dit geen garantie, want ze staan wel in weer en wind, soms in extreme koude of warme zomerdagen van +35 graden, dat is wel goed om te weten. Maar over het algemeen gaan ze langer mee dan je elektrische auto. ChargeMakers biedt 2 jaar garantie op de laadpaal en 2 jaar op de installatie uitgevoerd door ChargeMakers.

is laden met 22 kW nodig? Deze vraag krijgen wij heel vaak. Echter, 22 kW laadvermogen is iets wat weinig auto’s aan kunnen. Misschien slechts 1 of 2% van de markt. De reden daarvoor is dat er een extra interne board lader voor nodig is en deze vrij kostbaar zijn. Er is een model van Tesla die kan laden tot 17 kW. De Audi e-tron en de Porsche Taycan kunnen met 22 kW uitgerust worden.

22 Kw laadpunt is niet nodig wat ons betreft

Veel laadpunten kunnen echter wel 22 kW laden. We horen dan ook vaak de vraag dat klanten graag een 22 kW lader willen zodat ze futureproof zijn en de auto lekker hard kan laden.

Goed is om te weten dan t de meeste auto’s niet harder kunnen laden dan 11 kW. We zien dit in de nabije toekomst ook niet veranderen. Om 2 redenen:

  1. Une Board lader is een duur, groot apparaat wat in een auto zit en dus kostbaar om te produceren en installeren voor autofabrikanten.
  2. Een huisaansluiting kan tot max. 17 kW leveren. Dat is inclusief alles wat je aan hebt staan. Dus ook je oven, vaatwasser en tv. 11 kW is al een grote hap van deze 17 kW en 22 kW zou er dus ook ver overheen gaan.  

Is het daarnaast nodig? Wij vinden van niet. Zeker ook omdat je met 11kW vermogen met een gemiddelde batterij van 50 kWh je auto in ongeveer 5 uur van 1% naar 100% vol zit. 22 kw is daarvoor een overkill.

Kan een laadpaal tegen het Nederlandse weer?

Een laadpaal is gemaakt om in weer en wind te staan. Het is wel goed te weten dat een laadpaal een product is wat van plastic en metaal is gemaakt. Dus als er heel veel zon, wind, sneeuw of bevriezing is kan het wel zijn dan het laadpunt hier op den duur van kan slijten. Het blijft uiteindelijk een stuk elektronica. Mocht het te koud (-30/-40 graden) worden dan kan het zijn dat het laadpunt zichzelf uitschakelt. Maar over het algemeen zijn ze gemaakt om buiten te staan. Het Nederlandse weer kunnen ze dus wel aan.

Nee dat kan niet elke laadpaal. Voor verreken heb je een slimme laadpaal nodig. Een slimme laadpaal heeft een internetverbinding nodig die kan praten met een zogenaamde backoffice. Een backoffice wordt aangeboden door verschillende bedrijven. Bij deze bedrijven neem je een abonnement af. Dat abonnement zorgt ervoor dat jouw lader op afstand wordt uitgelezen qua laadsessies. Dus hoeveel kWh er in de hoeveel tijd geladen is. Vervolgens stuurt deze backoffice een rekening naar de eigenaar van de laadpas. Dat is vaak de werkgever. De werkgever int daarmee het geld wat ermee gemoeid is en maakt dit bedrag vervolgens weer over naar de privépersoon van wie de elektrische auto is.

Je kan dus niet met elke lader verreken. Een ‘domme’ laadpaal kan dit niet. Zoals de Tesla Wall connector. Daarvoor moet je een kWh meter in de Meterkast plaatsen. Je dient dan handmatig het aantal kWh te tellen. Het gaat op deze manier niet automatisch zoals bij een slimme laadpaal maar op deze manier kan je voor je eigen boekhouding wel de geladen kWh bijhouden. Dit scheelt een paar euro in de maand wat je niet betaalt voor een backoffice abonnement. Voor een ZZP’ er zou dat een prima oplossing kunnen zijn. Werkgevers geven hier over het algemeen niet de voorkeur aan. Wil je weten welke laadpalen kunnen verrekenen? In onze store kan je per laadpaal zien of dit mogelijk is onder het kopje specificaties.

L'utilisation de chaque carte de recharge est payante, même dans votre propre station de recharge. Pour rendre le règlement possible Il existe de nombreuses différences entre les prestataires dans le calcul des coûts. Quelques exemples (à jour avril 2021) :

  • Par exemple, le pass NewMotion facture un tarif de départ de 0,35 € par session de recharge (avec un maximum de 19h) et rien par kWh facturé ou par mois - sauf s'il s'agit de votre propre pôle NewMotion, alors l'abonnement de recharge du pôle est suffisant.
  • Par exemple, la carte de recharge Blue Current facture 0,01 € par kWh facturé, mais pas de tarif de départ ni d'abonnement mensuel.
  • La carte de recharge E-Flux demande alors 2,95€ TTC pm mais pas de tarif de départ ni x centimes par kWh. Cependant, à une borne de recharge avec un back office E-Flux (par exemple aux bornes de recharge Alfen de notre magasin), vous payez une amende de 0,02 € par kWh facturé si vous n'utilisez pas la carte de recharge E-Flux pour le règlement, mais, par exemple, celle de votre employeur – pensez à la Multi Tank Card ou à la carte de paiement de votre société de location. Cela peut s'additionner. Néanmoins, la carte de recharge E-Flux présente l'avantage qu'aucun tarif de départ ni x centimes par kWh ne sont facturés pour les bornes de recharge publiques.

Calculez pour votre consommation attendue (par exemple 3000-4000kWh pour votre voiture par an à 15k-20k km) et le comportement de charge (tous les jours sur la prise ou une fois par semaine) quel passe vous convient le mieux et allez-y chargez avec. Il passera rapidement entre la carte de recharge de votre fabricant de borne de recharge ou celle de votre employeur.

Il est avantageux de faire le calcul pour le règlement à votre propre borne de recharge et également pour la recharge publique. Il y a de fortes chances que vous utilisiez plusieurs cartes de paiement pour différentes situations.

Une question fréquemment posée aux ChargeMakers ; ne puis-je pas toujours recharger via la prise avec le chargeur mobile (mamie chargeur) que j'ai avec ma voiture ?

Il est possible de recharger sur 220v via une prise ordinaire et un chargeur granny est inclus avec la plupart des nouvelles voitures électriques. À première vue, cela semble être une façon attrayante de charger.

Cependant, nous déconseillons l'utilisation structurelle de ce chargeur monophasé 220v car il est connecté à une prise murale normale. Une prise et son câblage ne sont pas faits pour être chargés pendant 5 à 10 ou même 15 heures au maximum. Le risque de développement de chaleur dans la prise et le câblage (avec toutes les dérivations dans les murs et plafonds vers d'autres consommateurs) est réel et un incendie peut même se déclarer.

C'est pourquoi une borne de recharge avec 1 câble est directement et en permanence connectée au coffret compteur et se voit attribuer son propre groupe qui est fusionné à l'alimentation du chargeur. Cela élimine le risque de surcharge. Le chargeur lui-même, contrairement au chargeur 220v, est conçu pour être utilisé à pleine puissance pendant une longue période sans surcharge. 

Ensuite, il y a le problème de la vitesse de chargement. Un VE récent tel que le Q4 (ou par exemple Enyaq, ID.4, etc.) a une capacité de batterie de 52 à 78 kWh. Si vous souhaitez la recharger de 10% à 90%, la batterie 52kWh coûte 52*0.8/3.7= 11.5 heures. Avec la variante 78kWh, cela fait même 17 heures. Pas idéal en termes de temps de charge et il devient encore plus long, car la voiture est «éveillée» tout ce temps et utilise également une partie de l'énergie qui entre pour contrôler les ordinateurs, le refroidissement/chauffage de la batterie et l'unité de charge.

Conclusion : privilégiez la sécurité et le confort et rechargez via une station de charge.

Wat als er met een auto over de laadkabel wordt gereden?

Als je over je laadkabel heen rijdt hoeft dat niet heel erg te zijn waarschijnlijk. Echter, er zitten heel veel kabels in die grote kabel (7 maar liefst in totaal). Deze 7 kabels communiceren met het laadpunt en geven stroom door. Deze losse kabels kunnen door de druk van de auto wel beschadigd raken. Er kan door de druk bijvoorbeeld een knikje in de draad komen en dus meer weerstand hebben. Door deze weerstand kan de stroom niet goed doorlopen en maakt de kabel zich warmer dan normaal. Die warmte kan niet worden omgezet in energie en de auto laadt zo dus minder snel op. Uiteindelijk kan het ook leiden tot eventueel brandgevaar. Bij twijfel hierover is het verstandig om de elektricien hierover te raadplegen. Let daarnaast altijd goed op dat de kabel goed op wordt opgeborgen en er geen andere auto’s gemakkelijk overheen kunnen rijden.

Laadpaal met installatie: Als je hebt besteld met installatie: Dan nemen we de laadpaal mee bij de installatie. Zodra de bestelling met installatie bij ons binnen is volgen er een paar stappen:

  1. We maken een afspraak voor de installatie. Wij streven ernaar om binnen 2 tot 3 weken, na afronding van de bestelling, de installatie te volbrengen.
  2. Belafspraak voor een schouw op afstand. Zo weten wij vooraf aan de installatie hoe de situatie bij jou eruit ziet en of er eventueel extra werk nodig is. Wij vragen tevens om foto’s van de meterkast en de plek waar de laadpaal komt te staan te sturen. Op basis van de informatie en de foto’s kunnen wij een goede inschatting maken van het werk. Voorbeelden van extra werk: van 1 naar 3 fases overzetten of meer graafwerk dan wat in de pakketten staat.

Laadpaal zonder installatie: als deze op voorraad is dan sturen wij de laadpaal binnen 2 tot 3 werkdagen gratis naar je toe.

Niet op voorraad. Het is in sommige gevallen mogelijk om een product te reserveren op onze website. Wij doen dat soms als een product of accessoire niet op voorraad is maar wel noodzakelijk is voor het gebruik bij een laadpunt. Zoals bijvoorbeeld nu met de Equalizer, die hoort bij een Easee home. Wij sturen deze load balancing module dan nog later toe.

Wij geven altijd duidelijk onze voorraad aan op de website en of het mogelijk is een product te reserveren. Wij nemen per email contact op zodra het product weer voorradig is.

Op alle verkochte laadpunten van ChargeMakers hebben wij een garantie van 2 jaar. Op de Easee zelfs 3 jaar. Deze garantie geldt als er een probleem is met het laadpunt. Voordat deze garantie wordt gegeven verwacht de fabrikant van het laadpunt wel dat de volgende stappen zijn doorlopen:

  1. De installateur die het laadpunt heeft geïnstalleerd zal als eerste support langsgaan of op afstand bekijken wat het probleem is of kan zijn. Dit kunnen meerdere redenen zijn zoals een fout bij de installatie, instellingen die niet goed staan, internetverbinding, verkeerd gebruik door de gebruiker of de lader zelf werkt niet. Zorg dus dat je bij installatie goed weet wie de installatie gaat doen. Als de installatie via ChargeMakers is verlopen zullen wij deze eerste support regelen. Indien de installatie niet via ChargeMakers is verlopen zal je zelf eerst contact moeten opnemen met deze installateur of het bedrijf.
  2. Mocht het probleem niet direct op te lossen zijn door de installateur dan zal de fabrikant ingeschakeld worden. Elke fabrikant hanteert weer andere procedures. Van het eerst opsturen van de huidige laadpaal voordat een nieuwe wordt gestuurd tot het eerst sturen van een monteur. Het is goed om de voorwaarden op de website van de betreffende laadpaal te bekijken.
Catégorie: Load balancing

Load balancing zorgt ervoor dat de laadsnelheid van een laadpaal wordt terug geschroefd om de andere elektrische apparaten in huis voorrang te geven.

Als de hoofdaansluiting waar de lader op aangesloten is niet erg groot is, zoals bij een huis, is load balancing aan te raden. Een ladende auto vraagt namelijk veel stroom. Als je daarnaast nog je kookplaat, waterkoker of stoomdouche aanzet kan het zijn dat één of meerdere fases overbelast wordt/worden en je hoofdzekering smelt. Met een bezoek van netbeheerder en de bijbehorende voorrijd kosten tot gevolg. Daarnaast is het niet goed om je huis installatie te overbelasten.

Daarom raden wij load balancing aan bij een kleine installatie zoals een huis waar veel apparaten (tegelijk) veel stroom kunnen gebruiken. Dit maakt het een stuk veiliger.

Le règlement est le remboursement de l'électricité facturée à domicile (kWh) par l'employeur. Une borne de recharge intelligente avec un abonnement back office est la plus pratique pour cela. Cette combinaison garantit que les kWh facturés sont facturés à l'employeur et vous sont versés mensuellement.

L'encaissement et le paiement sont effectués par le fournisseur de back-office, qui prélève une redevance mensuelle pour cela sous la forme d'un abonnement. Les coûts de cet abonnement sont généralement compris entre 4 et 5 € par mois.

Als de installatie is afgerond, dan heeft ChargeMakers het laadpunt werkend opgeleverd. De stroom zit erop en alle benodigde opties zijn aangesloten. Ook het load balancing is ingesteld als dit is aangevraagd. Je kunt als klant dan beginnen met laden.

Backoffice abonnement; Echter als je wilt verreken dan moet je zelf een partij selecteren bij wie je deze backoffice abonnement wilt en tevens ook zelf activeren.

Wil je niet verreken maar wel ervoor zorgen dat niet iedereen kan laden bij je laadpunt? Dan kan je ook een algemene laadpas hiervoor gebruiken of bij sommige laadpalen is hiervoor een app beschikbaar. Ook dit dien je zelf te installeren.

Cela dépend de votre objectif : recharge à domicile (avec règlement via l'entreprise), recharge publique ou recharge rapide.

Chargement à la maison : Si votre employeur ou votre propre entreprise rembourse vos frais de recharge, vous disposez d'un fournisseur de back-office qui garde une trace de vos sessions de recharge et vous paie mensuellement (et facture à l'entreprise). En général: prendre une carte de paiement auprès de votre fournisseur de back-office. De cette façon, vous évitez les frais supplémentaires (roaming) qui sont facturés si vous chargez avec une autre carte à votre propre point de recharge. Par exemple, avec E-Flux, l'entreprise paie 2 centimes par kWh en plus du coût de votre électricité à E-Flux car vous ne chargez pas avec une carte de paiement E-Flux. Ceci s'applique également à NewMotion, EVBox, etc.

Chargement public : Il existe des cartes de paiement avec et sans abonnement mensuel. Les forfaits avec abonnement (quelques euros par mois) donnent généralement le prix le plus avantageux à la borne de recharge publique. La différence réside dans un tarif d'itinérance par kWh de 1 ou 2 centimes et/ou un tarif de départ moyen de 35 centimes pour la carte de recharge gratuite, tandis que le pass abonnement facture le prix de base du kWh et aucun tarif de départ. Par exemple, E-Flux propose les deux types de pass, tandis que NewMotion (Recharge) ne propose que le pass gratuit. C'est à vous de calculer si vous chargez suffisamment publiquement pour souscrire ces frais d'abonnement mensuels.

Charge rapide : La charge rapide (charge CC) se fait sur la route si vous n'avez pas assez d'autonomie pour vous rendre à destination. La charge rapide atteint jusqu'à 350 kW, mais est également plus chère que la charge CA (à la maison ou en public). Différentes cartes de paiement ont des tarifs plus avantageux pour cela, mais cela change régulièrement alors vérifiez quelle carte est désormais la plus avantageuse pour une recharge rapide – et avec quel réseau. Fastned, Ionity, Shell Recharge sont quelques-uns des grands noms de la recharge rapide.

Un certain nombre de pass/applications que nous utilisons depuis des années à notre satisfaction :

NewMotion : demandez à Shell Recharge (anciennement NewMotion) de passer par leur application. Bon à avoir sous la main pour la recharge publique (recharge uniquement dans la rue) et un pass pas cher pour la recharge rapide dans les stations Shell (sans abonnement, pass gratuit) : https://newmotion.com/nl-nl/landing/shell-recharge-laadpas

Recharge rapide à Fastned le long de l'autoroute :  https://fastnedcharging.com/nl/app Créez simplement un compte, ajoutez un mode de paiement et vous pouvez charger. Pas besoin de carte et vous ne payez que l'électricité consommée - pas d'abonnement (mais vous pouvez bénéficier d'une réduction).

Demandez une carte de paiement E-Flux (au bureau). Nécessaire pour s'installer sur son propre chargeur à la maison sans pénalité, également une bonne carte pour la recharge publique. Avec abonnement, pass gratuit : https://dashboard.e-flux.nl/signup

Maingau offre une remise de 5 centimes par kWh pour les bornes de recharge rapide Fastned (le long de l'autoroute). Donc 54 centimes le kWh au lieu de 59. Pas coûte actuellement une somme unique (9,99), mais pas de frais d'abonnement. https://www.maingau-energie.de/service/kontaktformular

Ici, vous pouvez en savoir plus sur quelle carte de paiement convient à quelle situation et les coûts : https://laadpastop10.nl

Garder un œil sur; la recharge rapide est environ deux fois plus chère que la recharge lente au poteau de la rue. Toujours moins cher que le diesel ou l'essence d'ailleurs 😉

fr_FR
Retour haut de page