Frequently Asked Questions

Frequently asked questions about ordering, paying, installation, charging stations and charging cards can be found here. 

Hoe kan ik bestellen bij ChargeMakers

Category: Bestellen

Direct op de website van ChargeMakers kan je je laadpaal bestellen. Dit kan inclusief of exclusief installatie.Bij elk product staan de verschillende opties die je kan mee bestellen. Uiteindelijk kan je ook installatie direct mee bestellen of liever eerst met ons daarover te bellen of mailen. Wij geven je graag meer advies of achtergrondinformatie hierover.

How can you pay from the Netherlands and from abroad?

Category: Pay

ChargeMakers delivers to companies and individuals. We therefore accept iDeal payments and payment by bank transfer (SEPA). These are both available at the checkout of the order in the ChargeMakers Store. In front of foreign customers can be used bank transfer or bank contact.

At iDeal, the payment is immediately processed and received by us. We'll get started right away. With the bank transfer you have up to 14 days to make the payment. After ordering you will receive an email with the details of how to make the payment from our payment partner Mollie. A day after payment, it is received by us and we start working with the order.

If you are in a hurry, order and pay with iDeal. This way your order is completed the fastest.

Hoe werkt een laadpaal uitgelegd in 2 stappen.

Stap 1: De laadpaal heeft een rechtstreekse verbinding met de meterkast

Veel mensen denken dat een laadpunt een stopcontact is voor een elektrische auto. In de basis is dat waar. Maar een laadpunt heb je vooral voor de veiligheid. Dus wat een laadpunt doet is die wordt met één kabel rechtstreeks aangesloten op je meterkast met een eigen groep en een eigen aardlek. Dus hij maakt niet gebruik van een aardlek die gedeeld wordt met andere groepen in huis. Dat komt omdat hij zoveel stroom trekt, hij dus apart moet worden aangesloten en geen aftakkingen mag hebben. Je tuinverlichting erop aansluiten is dus geen optie. De laadpaal moet precies weten hoeveel vermogen hij heeft om mee te laden en de zekering in de meterkast moet daar ook op afgesteld zijn.

Stap 2: van de meterkast, via het laadpunt, naar de elektrische auto

Van de meterkast naar het laadpunt. Het laadpunt lijkt dan misschien op een stopcontact die met één kabel vastzit, maar een lader moet ook communiceren met de elektrische auto. Voordat de auto begint te laden, doen ze eerst een zogenaamde ‘hand shake’ om te proberen of alles veilig is. Als het veilig is zal er pas stroom op de kabel gezet worden door de lader. Dit voorkomt dat er losschietende kabels o.i.d. zijn. Mocht dit toch gebeuren dan zal de lader gelijk ingrijpen.

Stopcontact als laadpunt raden wij af!

Daarnaast is het veel veiliger vergelijken met een Granny charger. Daar wordt een stopcontact niet meegenomen in de berekening en als je tien uur lang je EV oplaadt via de granny charger dan kan het zijn dat met een normaal stopcontact deze gaat smelten. Daarnaast zitten hier wel aftakkingen in de groep.  Hierdoor is een stopcontact niet gemaakt voor het laden van een Elektrische auto.

Samengevat: een laadpaal voorkomt dit doordat hij één kabel heeft, zonder aftakkingen, kan ingrijpen als dat nodig is door de laad sessie te stoppen en ingericht is om de EV te laden. ChargeMakers raadt laden via het normale stop contact en het ‘Granny Chargen’ sterk af. Wij geven onafhankelijk advies om zo de best passende laadpaal te selecteren.

Uitgesteld laden betekent dat je vooraf instelt wanneer je wilt laden of wanneer je wilt dat de auto volgeladen is. Uitgesteld laden kan via je auto, laadpaal of via een derde servicepartij ingesteld worden. Hieronder hebben wij deze 3 opties verder toegelicht:

1. Uitgesteld laden via je auto. Elke EV heeft weer een eigen instelling hiervoor. Als voorbeeld Tesla. In de Tesla (app) kan je instellen dat hij vol moet zijn om een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend. De Tesla rekent dan zelf uit wanneer hij moet starten met laden. Bij andere EV’s moet je juist het start moment instellen. Bijvoorbeeld je stelt in 23:00 uur en de auto stopt vervolgens met laden als de accu vol is.

2.Uitgesteld laden via de laadpaal. Laadpalen hebben vaak ook verschillende mogelijkheden voor uitgesteld laden. Bij de Wallbox en Easee Home bijvoorbeeld kan je aangeven of je eenmalig of terugkerend op een bepaald moment wilt laden.

3. Uitgesteld laden als Services van derden. Er zijn ook derde partijen die het laden van je overnemen als een service. Je download de app die je of aan je auto of aan je lader koppelt en je geeft de ‘sleutel’ van het laden als het ware aan deze partij. Zij kijken wanneer de stroom het laagst is en zorgen ervoor dat je EV dan laadt. Je kan ook dan nog steeds gebruik maken van uitgesteld laden of aangeven dat je op een bepaald tijdstip een volle accu wilt hebben. Dit is gemakkelijk in te voeren in de app. De App houdt hier dan rekening mee. Een mooie service dus, zeker ook omdat ze beweren jou goedkopere stroom te kunnen aanbieden waardoor je uiteindelijk minder kwijt bent aan stroomkosten (de kosten van de service meegenomen) of zelfs geld ontvangt hiervoor. Voorbeelden van deze partijen zijn Stekker.app of Jedlix.

Een laadpaal gaat gemiddeld 10 jaar mee. Zeker een laadpaal die op de eigen oprit staat en privé wordt gebruikt zal lang mee moeten gaan. Natuurlijk is dit geen garantie, want ze staan wel in weer en wind, soms in extreme koude of warme zomerdagen van +35 graden, dat is wel goed om te weten. Maar over het algemeen gaan ze langer mee dan je elektrische auto. ChargeMakers biedt 2 jaar garantie op de laadpaal en 2 jaar op de installatie uitgevoerd door ChargeMakers.

is laden met 22 kW nodig? Deze vraag krijgen wij heel vaak. Echter, 22 kW laadvermogen is iets wat weinig auto’s aan kunnen. Misschien slechts 1 of 2% van de markt. De reden daarvoor is dat er een extra interne board lader voor nodig is en deze vrij kostbaar zijn. Er is een model van Tesla die kan laden tot 17 kW. De Audi e-tron en de Porsche Taycan kunnen met 22 kW uitgerust worden.

22 Kw laadpunt is niet nodig wat ons betreft

Veel laadpunten kunnen echter wel 22 kW laden. We horen dan ook vaak de vraag dat klanten graag een 22 kW lader willen zodat ze futureproof zijn en de auto lekker hard kan laden.

Goed is om te weten dan t de meeste auto’s niet harder kunnen laden dan 11 kW. We zien dit in de nabije toekomst ook niet veranderen. Om 2 redenen:

  1. A Board lader is een duur, groot apparaat wat in een auto zit en dus kostbaar om te produceren en installeren voor autofabrikanten.
  2. Een huisaansluiting kan tot max. 17 kW leveren. Dat is inclusief alles wat je aan hebt staan. Dus ook je oven, vaatwasser en tv. 11 kW is al een grote hap van deze 17 kW en 22 kW zou er dus ook ver overheen gaan.  

Is het daarnaast nodig? Wij vinden van niet. Zeker ook omdat je met 11kW vermogen met een gemiddelde batterij van 50 kWh je auto in ongeveer 5 uur van 1% naar 100% vol zit. 22 kw is daarvoor een overkill.

Kan een laadpaal tegen het Nederlandse weer?

Een laadpaal is gemaakt om in weer en wind te staan. Het is wel goed te weten dat een laadpaal een product is wat van plastic en metaal is gemaakt. Dus als er heel veel zon, wind, sneeuw of bevriezing is kan het wel zijn dan het laadpunt hier op den duur van kan slijten. Het blijft uiteindelijk een stuk elektronica. Mocht het te koud (-30/-40 graden) worden dan kan het zijn dat het laadpunt zichzelf uitschakelt. Maar over het algemeen zijn ze gemaakt om buiten te staan. Het Nederlandse weer kunnen ze dus wel aan.

Nee dat kan niet elke laadpaal. Voor verreken heb je een slimme laadpaal nodig. Een slimme laadpaal heeft een internetverbinding nodig die kan praten met een zogenaamde backoffice. Een backoffice wordt aangeboden door verschillende bedrijven. Bij deze bedrijven neem je een abonnement af. Dat abonnement zorgt ervoor dat jouw lader op afstand wordt uitgelezen qua laadsessies. Dus hoeveel kWh er in de hoeveel tijd geladen is. Vervolgens stuurt deze backoffice een rekening naar de eigenaar van de laadpas. Dat is vaak de werkgever. De werkgever int daarmee het geld wat ermee gemoeid is en maakt dit bedrag vervolgens weer over naar de privépersoon van wie de elektrische auto is.

Je kan dus niet met elke lader verreken. Een ‘domme’ laadpaal kan dit niet. Zoals de Tesla Wall connector. Daarvoor moet je een kWh meter in de Meterkast plaatsen. Je dient dan handmatig het aantal kWh te tellen. Het gaat op deze manier niet automatisch zoals bij een slimme laadpaal maar op deze manier kan je voor je eigen boekhouding wel de geladen kWh bijhouden. Dit scheelt een paar euro in de maand wat je niet betaalt voor een backoffice abonnement. Voor een ZZP’ er zou dat een prima oplossing kunnen zijn. Werkgevers geven hier over het algemeen niet de voorkeur aan. Wil je weten welke laadpalen kunnen verrekenen? In onze store kan je per laadpaal zien of dit mogelijk is onder het kopje specificaties.

Each charge card requires a fee for use, even at your own charging station. To make settlement possible There are a lot of differences between the providers in the calculation of the costs. Some examples (up-to-date April 2021):

  • For example, the NewMotion pass charges a starting rate of €0.35 per charging session (with a maximum of €7 pm) and nothing per charged kWh or per month – unless it concerns your own NewMotion pole, then the charging subscription of the pole is sufficient.
  • For example, the Blue Current charge card charges €0.01 per charged kWh, but no starting rate or monthly subscription.
  • The E-Flux charge card then asks for € 2.95 (incl VAT) pm but no starting rate or x cents per kWh. However, at a charge point with an E-Flux back office (e.g. at the Alfen charge points in our store) you pay a fine of €0.02 per charged kWh if you do not use the E-Flux charge card for settlement, but, for example, that of your employer – think of the Multi Tank Card or the charge card from your lease company. That can add up. Nevertheless, the E-Flux charge card has the advantage that no starting rate or x cents per kWh is charged for public charging stations.

Calculate for your expected consumption (e.g. 3000-4000kWh for your car per year at 15k-20k km) and charging behavior (every day on the plug or once a week) which pass suits you best and go there load with. It will go quickly between the charging card of your charging station manufacturer or that of your employer.

It pays to do the math for settlement at your own charging station and also for public charging. There is a good chance that you will use multiple charge cards for different situations.

A frequently asked question to ChargeMakers; can't I just always charge from the wall socket with the mobile charger (granny charger) that I got with my car?

It is possible to charge on 220v via a regular plug and a granny charger is included with most new electric cars. At first glance, this seems like an attractive way of charging.

However, we do not recommend the structural use of this 1-phase 220v charger because it is connected to an ordinary socket. An outlet and the wiring to it is not designed to withstand a maximum load of 5-10 or even 15 hours. The risk of heat development in the socket and the wiring (with all branches in the walls and ceilings to possibly other consumers) is real and it can even start a fire.

That is why a charging point with 1 cable is directly and permanently connected to the meter cupboard and it gets its own group that is fused to the power of the charger. This eliminates the risk of overload. The charger itself, unlike the 220v charger, is designed to be used at full power for a long time without overloading. 

Then there is the issue of charging speed. A recent EV such as the Q4 (or e.g. Enyaq, ID.4, etc) has a battery capacity of 52 to 78 kWh. If you want to charge it from 10% to 90%, it will take 52 * 0.8 / 3.7 = 11.5 hours with the 52kWh battery. With the 78kWh variant, that is even 17 hours. Not ideal in terms of charging time and it becomes even longer, because the car is 'awake' all the time and also consumes part of the power that comes in to control the computers, battery cooling / heating and charging unit.

Conclusion: Put safety and comfort first and charge via a charging station.

Wat als er met een auto over de laadkabel wordt gereden?

Als je over je laadkabel heen rijdt hoeft dat niet heel erg te zijn waarschijnlijk. Echter, er zitten heel veel kabels in die grote kabel (7 maar liefst in totaal). Deze 7 kabels communiceren met het laadpunt en geven stroom door. Deze losse kabels kunnen door de druk van de auto wel beschadigd raken. Er kan door de druk bijvoorbeeld een knikje in de draad komen en dus meer weerstand hebben. Door deze weerstand kan de stroom niet goed doorlopen en maakt de kabel zich warmer dan normaal. Die warmte kan niet worden omgezet in energie en de auto laadt zo dus minder snel op. Uiteindelijk kan het ook leiden tot eventueel brandgevaar. Bij twijfel hierover is het verstandig om de elektricien hierover te raadplegen. Let daarnaast altijd goed op dat de kabel goed op wordt opgeborgen en er geen andere auto’s gemakkelijk overheen kunnen rijden.

Laadpaal met installatie: Als je hebt besteld met installatie: Dan nemen we de laadpaal mee bij de installatie. Zodra de bestelling met installatie bij ons binnen is volgen er een paar stappen:

  1. We maken een afspraak voor de installatie. Wij streven ernaar om binnen 2 tot 3 weken, na afronding van de bestelling, de installatie te volbrengen.
  2. Belafspraak voor een schouw op afstand. Zo weten wij vooraf aan de installatie hoe de situatie bij jou eruit ziet en of er eventueel extra werk nodig is. Wij vragen tevens om foto’s van de meterkast en de plek waar de laadpaal komt te staan te sturen. Op basis van de informatie en de foto’s kunnen wij een goede inschatting maken van het werk. Voorbeelden van extra werk: van 1 naar 3 fases overzetten of meer graafwerk dan wat in de pakketten staat.

Laadpaal zonder installatie: als deze op voorraad is dan sturen wij de laadpaal binnen 2 tot 3 werkdagen gratis naar je toe.

Niet op voorraad. Het is in sommige gevallen mogelijk om een product te reserveren op onze website. Wij doen dat soms als een product of accessoire niet op voorraad is maar wel noodzakelijk is voor het gebruik bij een laadpunt. Zoals bijvoorbeeld nu met de Equalizer, die hoort bij een Easee home. Wij sturen deze load balancing module dan nog later toe.

Wij geven altijd duidelijk onze voorraad aan op de website en of het mogelijk is een product te reserveren. Wij nemen per email contact op zodra het product weer voorradig is.

Op alle verkochte laadpunten van ChargeMakers hebben wij een garantie van 2 jaar. Op de Easee zelfs 3 jaar. Deze garantie geldt als er een probleem is met het laadpunt. Voordat deze garantie wordt gegeven verwacht de fabrikant van het laadpunt wel dat de volgende stappen zijn doorlopen:

  1. De installateur die het laadpunt heeft geïnstalleerd zal als eerste support langsgaan of op afstand bekijken wat het probleem is of kan zijn. Dit kunnen meerdere redenen zijn zoals een fout bij de installatie, instellingen die niet goed staan, internetverbinding, verkeerd gebruik door de gebruiker of de lader zelf werkt niet. Zorg dus dat je bij installatie goed weet wie de installatie gaat doen. Als de installatie via ChargeMakers is verlopen zullen wij deze eerste support regelen. Indien de installatie niet via ChargeMakers is verlopen zal je zelf eerst contact moeten opnemen met deze installateur of het bedrijf.
  2. Mocht het probleem niet direct op te lossen zijn door de installateur dan zal de fabrikant ingeschakeld worden. Elke fabrikant hanteert weer andere procedures. Van het eerst opsturen van de huidige laadpaal voordat een nieuwe wordt gestuurd tot het eerst sturen van een monteur. Het is goed om de voorwaarden op de website van de betreffende laadpaal te bekijken.
Category: Load balancing

Load balancing zorgt ervoor dat de laadsnelheid van een laadpaal wordt terug geschroefd om de andere elektrische apparaten in huis voorrang te geven.

Als de hoofdaansluiting waar de lader op aangesloten is niet erg groot is, zoals bij een huis, is load balancing aan te raden. Een ladende auto vraagt namelijk veel stroom. Als je daarnaast nog je kookplaat, waterkoker of stoomdouche aanzet kan het zijn dat één of meerdere fases overbelast wordt/worden en je hoofdzekering smelt. Met een bezoek van netbeheerder en de bijbehorende voorrijd kosten tot gevolg. Daarnaast is het niet goed om je huis installatie te overbelasten.

Daarom raden wij load balancing aan bij een kleine installatie zoals een huis waar veel apparaten (tegelijk) veel stroom kunnen gebruiken. Dit maakt het een stuk veiliger.

Settlement is the reimbursement of the electricity charged at home (kWhs) by the employer. A smart charging station with a back office subscription is the most practical for this. This combination ensures that the charged kWhs are charged to the employer on a monthly basis and paid out to you.

Collection and payment is done by the back office supplier, who charges a monthly fee in the form of a subscription. The costs of this subscription are usually between €4 and €5 per month.

Als de installatie is afgerond, dan heeft ChargeMakers het laadpunt werkend opgeleverd. De stroom zit erop en alle benodigde opties zijn aangesloten. Ook het load balancing is ingesteld als dit is aangevraagd. Je kunt als klant dan beginnen met laden.

Backoffice abonnement; Echter als je wilt verreken dan moet je zelf een partij selecteren bij wie je deze backoffice abonnement wilt en tevens ook zelf activeren.

Wil je niet verreken maar wel ervoor zorgen dat niet iedereen kan laden bij je laadpunt? Dan kan je ook een algemene laadpas hiervoor gebruiken of bij sommige laadpalen is hiervoor een app beschikbaar. Ook dit dien je zelf te installeren.

That depends on your goal: charging at home (with settlement via the business), public charging or fast charging.

Loading at home: If your employer or your own business reimburses your charging costs, you have a back office provider that keeps track of your charging sessions and pays you monthly (and invoices to the business). In general: take a charge card from your back office provider. This way you avoid any additional costs (roaming) that are charged if you charge with a different card at your own charge point. For example, with E-Flux, the business pays 2 cents per kWh on top of the cost of your electricity to E-Flux because you do not charge with an E-Flux charge card. This also applies to NewMotion, EVBox, etc.

Public loading: There are charge cards with and without a monthly subscription. The passes with a subscription (a few euros per month) usually give the most favorable price at the public charging station. The difference lies in a roaming rate per kWh of 1 or 2 cents and/or an average starting rate of 35 cents for the free charge card, while the subscription pass charges the basic kWh price and no starting rate. For example, E-Flux provides both types of passes, while NewMotion (Recharge) only provides the free pass. It's up to you to calculate whether you're loading enough publicly to take out those monthly subscription costs.

Fast charging: Fast charging (DC charging) is done on the road if you don't have enough range to get to your destination. Fast charging speeds up to 350kW, but is also more expensive than AC charging (at home or public). Different charge cards have more favorable rates for this, but that changes regularly, so check which card is now the most advantageous for fast charging – and with which network. Fastned, Ionity, Shell Recharge are some of the big names in fast charging land.

A number of passes/apps that we have been using for years to our satisfaction:

NewMotion: Request Shell Recharge (formerly NewMotion) pass through their app. Good to have on hand for public charging (just charging on the street) and a cheap pass for fast charging at Shell stations (without subscription, free pass): https://newmotion.com/nl-nl/landing/shell-recharge-laadpas

Fast charging at Fastned along the highway:  https://fastnedcharging.com/nl/app Just create an account, add payment method and you can load. No card needed and you only pay for the electricity used – no subscription (but you can get a discount).

Request an E-Flux charge card (at the office). Needed to settle on your own charger at home without penalty, also a good card for public charging. With subscription, free pass: https://dashboard.e-flux.nl/signup

Maingau offers a discount of 5 cents per kWh for Fastned (along the highway) fast chargers. So 54 cents per kWh instead of 59. Pas currently costs a one-time money (9.99), but no subscription costs. https://www.maingau-energie.de/service/kontaktformular

Here you can read more about which charge card is suitable for which situation and the costs: https://laadpastop10.nl

Keep an eye on; fast charging is about twice as expensive as slow charging at the street pole. Still cheaper than diesel or petrol by the way 😉

en_US
Scroll to Top