Google-Review-ChargeMakers

Easee verkoopverbod in Nederland

Easee-ChargeMakers-Front-Cover-Red

deel dit bericht

Verkoopverbod

Per 18 april 2023 geldt er een verkoopverbod voor Easee laders in Nederland in afwachting van een definitief oordeel van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). In navolging van een verkoopverbod in Zweden door de Elsäkerhetsverket (de Zweedse autoriteit voor elektrische veiligheid) heeft de RDI aan Easee een verkoopverbod opgelegd. ChargeMakers verkoopt per 18 april dan ook geen Easee laders tot nader order. Dit is een verkoopverbod en nadrukkelijk geen gebruiksverbod.

Reden voor voorlopig verkoopverbod

De aardlekbeveiliging in een Easee lader werkt volledig elektronisch (door software aangestuurd) in plaats van elektromechanisch (fysiek) en de werking hiervan wordt volgens Elsäkerhetsverket niet volledig omschreven in de door Easee geleverde documentatie. Er zit zowel AC als DC aardlekdetectie in een Easee. In Nederland wordt elke lader volgens de NEN1010 norm aangesloten met een aardlekdetectie voor AC en heeft een gemiddelde lader zelf DC aardlekdetectie ingebouwd.

Gevolgen voor door ChargeMakers geïnstalleerde Easee laders

Alle door ChargeMakers geïnstalleerde Easee laders zijn voorzien van AC aardlekdetectie via een aardlekautomaat in de groepenkast. Hiermee wordt voldaan aan de regels zoals die in Nederland gelden, mits de DC aardlekdetectie in de lader goed werkt. Elsäkerhetsverket stelt dat Easee laders die reeds zijn geïnstalleerd gewoon door eindgebruikers kunnen worden gebruikt.

Verbod niet definitief

In Zweden is Easee in beroep gegaan tegen het verkoopverbod en het vonnis kan nog maanden duren. Vanuit het RDI is nog geen enkele informatie bekend over de vervolgstappen en tijdslijnen. Zodra er uitspraak is en een definitief oordeel over de Easee laders in Nederland zullen we hier berichten over de gevolgen voor reeds verkochte en geïnstalleerde laders. Tot die tijd zijn Easee laders (mits aangesloten volgens de geldende normen) volgens Elsäkerhetsverket te gebruiken zoals gebruikers dat gewend zijn.

Vervolgstappen

Afhankelijk van de uitspraak van de rechter in Zweden en of de RDI dit weer 1:1 over neemt kan de oplossing variëren van aanpassing van de documentatie over de werking van de Easee lader tot een terugroepactie en alles daar tussenin. Uitvoering hiervan ligt nadrukkelijk bij Easee zelf, waar ChargeMakers uiteraard volledige medewerking zal verlenen om het haar klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Zodra hier meer over bekend is zullen we deze pagina updaten.

Ontvang de ChargeMakers Updates

En blijf op de hoogte over (tijdelijk) laden en elektrische mobiliteit

Ander ChargeMakers Nieuws

Easee-ChargeMakers-Front-Cover-Red
Nieuws

Easee verkoopverbod in Nederland

Per 18 april 2023 geldt er een verkoopverbod voor Easee laders in Nederland in afwachting van een definitief oordeel van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).

ChargeMakers-thuisladen-laadpaal
Nieuws

In 3 stappen hoe thuisladen werkt.

ChargeMakers legt in 3 stappen uit hoe het thuisladen werkt en de stroom vanaf je huis naar de laadpaal gaat.

Klaar om te laden? Wij helpen je kiezen

Met tips uit de praktijk en onze Top 3’s maak je makkelijk een keuze.

Scroll naar boven