Thuisladen voor een gunstige prijs, niet te langzaam en ook nog duurzaam laden. Dat wil elke EV rijder wel…
3 punten hoe je dit kan realiseren door duurzaam uitgesteld te laden lees je hier.
Hoe goedkoper de stroom hoe goedkoper je rijdt als EV-gebruiker. Dat klinkt logisch, maar is vandaag de dag best een uitdaging. Want de elektriciteitskosten zijn enorm gestegen de afgelopen maanden (begin 2022). EV-gebruikers willen echter wel graag thuis kunnen laden, het liefst niet al te langzaam en als het kan graag duurzaam laden. Klinkt aantrekkelijk, wij leggen uit hoe je dit kunt realiseren door duurzaam uitgesteld laden in te stellen.
Punt 1: Duurzaam uitgesteld laden is ook goed voor je portemonnee
Ondanks de stijgende energieprijzen zijn er zeker mogelijkheden om toch relatief goedkoop te kunnen laden. Uitgesteld laden zoals ’s nachts laden kan interessant zijn als je normaal en dal-tarief hebt. Als je dan vooral in het weekend en op dal momenten gaat laden kan dit al snel zo 5-10 cent per kWh goedkoper zijn. Naast dat het goed is voor je portemonnee is uitgesteld of op dal momenten laden ook goed voor het elektriciteitsnetwerk en het milieu. Je zorgt hierbij namelijk voor netstabilisatie en er wordt op deze manier gelijkmatiger energie gevraagd aan de energiecentrales. Daarnaast kan het verstandig zijn een abonnement af te sluiten bij een snellader zoals Fastned of Ionity. Als de kosten voor het snelladen (bijvoorbeeld 0,29 cent) dan lager liggen dan het thuisladen (0,35 cent) kan dit een goed alternatief zijn. Het blijft dus een rekensom en afweging of je onderweg of thuis wilt laden. Dit geldt ook voor openbare laadpalen in de straat die doorgaans €0,35 vragen per kWh. Als je daar boven zit met je eigen energiecontract per kWh is openbaar laden dus voordeliger.
Punt 2: Uitgesteld duurzaam laden plan dan goed wanneer je auto vol moet zitten.
Naast de prijs is gemak en het gevoel dat een laadpunt ‘lekker snel’ moet kunnen laden een wens die wij vaak terug horen van klanten. Vaak wordt er gevraagd naar een 22 kW laadpunt om zo sneller te kunnen laden en gelijk klaar te zijn voor de toekomst. Wat veel klanten echter vergeten is dat een normale 3x25A huisaansluiting tot maximaal 17 kW kan leveren. Dat is inclusief alles wat in huis al aanstaat zoals een oven, vaatwasser of TV. Een normaal thuislaadpunt kan minstens 11 kW leveren, vaak zelfs 22kW, en de meeste EV’s laden met maximaal 11kW. Dat is al een grote hap van deze 17 kW. 22 kW gaat er dus ver overheen. Buiten het feit dat het dus normaal gesproken niet mogelijk is (tenzij je 3x50A thuis hebt bijv.), is het volgens ons ook niet nodig. Want met 11kW vermogen bij een gemiddelde accucapaciteit van 50 kWh in je EV, kan deze in ongeveer 5 uur van 1% naar 100% vol zitten. Dit in combinatie met uitgesteld (’s nachts) laden maakt het thuisladen een goede oplossing.
Punt 3: Duurzaam uitgesteld laden met eigen zonnestroom.
Zonnepanelen vergen eerst een investering maar zodra ze aanstaan (en de zon schijnt vaker dat we denken in Nederland) leveren ze direct stroom op. Kostprijs per kWh van je eigen panelen is slechts zo’n 6 cent per kWh.
Maar de wens om futureproof te zijn en vaak dan ook meer zelfvoorzienend blijft wel bij veel van onze klanten. Wij adviseren daarom juist ook om je gelijk te richten op het zoveel mogelijk opwekken van je eigen stroom. Zonnepanelen zijn daarvoor een perfecte eerste stap. Zonnepanelen vergen eerst een investering maar zodra ze aanstaan (en de zon schijnt vaker dat we denken in Nederland) leveren ze direct stroom op. Kostprijs per kWh van je eigen panelen is slechts zo’n 6 cent per kWh.. Met de stijgende energieprijzen is het niet ongewoon dat je energieverancier boven de 30 of 40 cent per kWh zit. Deze 6 cent is dus een stuk aantrekkelijker.
Salderen versobert vanaf 2023
Nu kan je niet altijd laden van je eigen zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat je er niet bent als de zon schijnt of juist achter de wolken zit als je wilt laden. Daar hebben we nu in Nederland het salderen voor. Een regeling vanuit de overheid waardoor je de energie in de zomer die jezelf niet gebruikt op het net plaatst en er op grauwe dagen in de winter weer gratis af mag halen. Echter het salderen wordt versoberd vanaf 2023 wat betekent dat je moet gaan betalen voor deze dienst en het dus een stuk minder aantrekkelijk wordt.
Tijd voor een duurzame oplossing dus, zeker na 2023. Investeer dan in een thuis batterij. Een thuisbatterij is zo groot als twee keukenkastjes samen en kan buiten geplaatst worden. Je slaat de zonnestroom op in deze accu. Een gemiddeld huis gebruikt tegen de 10kWh per dag, inclusief de wasmachine, waterkoker, verlichting ,etc. Alle stroom die wordt opgewekt, maar niet gebruikt wordt sla je hierin op en kan je later inzetten om je huis te laten draaien of je auto op te laden. Zo ben je echt (meer) zelfvoorzienend.
Overigens is het hebben van een thuisbatterij in landen als Duitsland al populair en groeit deze markt elk jaar. Vanaf 2023 verwachten wij in Nederland ook een toename aan thuisbatterijen. Met één thuisbatterij kan je je huis één tot anderhalve dag laten draaien. Het is dus geen oplossing om de hele winter door te komen op eigen stroom, maar het helpt om de pieken af te vangen in je verbruik en zo veel mogelijk je eigen stroom direct te gebruiken.
Nog een stapje verder, er bestaat ook zo iets als ‘vehicle to load’ of ‘vehicle to home’. Wat eigenlijk zegt dat de stroom uit je auto naar een specifiek apparaat zoals een stofzuiger gaat of in algemeen naar je huis. Dat staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar is zeker veelbelovend en goed om te blijven volgen. De accu van een auto is al snel 50kWh groot en kan meer dan 100kWh bevatten. Daar kan je je huis dus bijna 1 tot 2 weken van stroom mee voorzien – een stuk langer dan van je thuis batterij.
Samengevat, wil je thuis voldoende kunnen laden voor een redelijke prijs en ook nog eens duurzaam? Dat kan zeker door in te zetten op uitgesteld duurzaam laden (uitgebreide tips over hoe je dit aanpakt kan je lezen in onze FAQ’s) en je huis slim te verduurzamen. Waarbij zonnepanelen een eerste goede stap zijn om (gedeeltelijk) zelfvoorzienend te zijn. zo rijd je niet alleen plezierig maar ook nog duurzaam elektrisch.
ChargeMakers biedt onafhankelijk advies, verkoopt en installeert de beste passende laadpunten voor elke situatie. Wij helpen klanten graag op weg om een optimale, duurzame elektrische ervaring te krijgen.