Häufig gestellte Fragen

Häufig gestellte Fragen zu Bestellung, Zahlung, Installation, Ladestationen und Ladekarten finden Sie hier. 

Hoe kan ik bestellen bij ChargeMakers

Kategorie: Bestellen

Direct op de website van ChargeMakers kan je je laadpaal bestellen. Dit kan inclusief of exclusief installatie.Bij elk product staan de verschillende opties die je kan mee bestellen. Uiteindelijk kan je ook installatie direct mee bestellen of liever eerst met ons daarover te bellen of mailen. Wij geven je graag meer advies of achtergrondinformatie hierover.

Wie können Sie aus den Niederlanden und aus dem Ausland bezahlen?

Kategorie: Zahlen

ChargeMakers beliefert Unternehmen und Privatpersonen. Wir akzeptieren daher iDeal-Zahlungen und Zahlungen per Banküberweisung (SEPA). Diese sind beide an der Kasse der Bestellung im ChargeMakers Store erhältlich. Vor Ausländische Kunden kann Banküberweisung oder Bankkontakt verwendet werden.

Bei iDeal wird die Zahlung sofort verarbeitet und bei uns eingegangen. Wir fangen gleich an. Bei der Banküberweisung haben Sie bis zu 14 Tage Zeit, um die Zahlung zu leisten. Nach der Bestellung erhalten Sie von unserem Zahlungspartner Mollie eine E-Mail mit den Zahlungsmodalitäten. Einen Tag nach Zahlungseingang geht diese bei uns ein und wir beginnen mit der Bearbeitung der Bestellung.

Wenn Sie es eilig haben, bestellen und bezahlen Sie mit iDeal. So ist Ihre Bestellung am schnellsten abgeschlossen.

Hoe werkt een laadpaal uitgelegd in 2 stappen.

Stap 1: De laadpaal heeft een rechtstreekse verbinding met de meterkast

Veel mensen denken dat een laadpunt een stopcontact is voor een elektrische auto. In de basis is dat waar. Maar een laadpunt heb je vooral voor de veiligheid. Dus wat een laadpunt doet is die wordt met één kabel rechtstreeks aangesloten op je meterkast met een eigen groep en een eigen aardlek. Dus hij maakt niet gebruik van een aardlek die gedeeld wordt met andere groepen in huis. Dat komt omdat hij zoveel stroom trekt, hij dus apart moet worden aangesloten en geen aftakkingen mag hebben. Je tuinverlichting erop aansluiten is dus geen optie. De laadpaal moet precies weten hoeveel vermogen hij heeft om mee te laden en de zekering in de meterkast moet daar ook op afgesteld zijn.

Stap 2: van de meterkast, via het laadpunt, naar de elektrische auto

Van de meterkast naar het laadpunt. Het laadpunt lijkt dan misschien op een stopcontact die met één kabel vastzit, maar een lader moet ook communiceren met de elektrische auto. Voordat de auto begint te laden, doen ze eerst een zogenaamde ‘hand shake’ om te proberen of alles veilig is. Als het veilig is zal er pas stroom op de kabel gezet worden door de lader. Dit voorkomt dat er losschietende kabels o.i.d. zijn. Mocht dit toch gebeuren dan zal de lader gelijk ingrijpen.

Stopcontact als laadpunt raden wij af!

Daarnaast is het veel veiliger vergelijken met een Granny charger. Daar wordt een stopcontact niet meegenomen in de berekening en als je tien uur lang je EV oplaadt via de granny charger dan kan het zijn dat met een normaal stopcontact deze gaat smelten. Daarnaast zitten hier wel aftakkingen in de groep.  Hierdoor is een stopcontact niet gemaakt voor het laden van een Elektrische auto.

Samengevat: een laadpaal voorkomt dit doordat hij één kabel heeft, zonder aftakkingen, kan ingrijpen als dat nodig is door de laad sessie te stoppen en ingericht is om de EV te laden. ChargeMakers raadt laden via het normale stop contact en het ‘Granny Chargen’ sterk af. Wij geven onafhankelijk advies om zo de best passende laadpaal te selecteren.

Uitgesteld laden betekent dat je vooraf instelt wanneer je wilt laden of wanneer je wilt dat de auto volgeladen is. Uitgesteld laden kan via je auto, laadpaal of via een derde servicepartij ingesteld worden. Hieronder hebben wij deze 3 opties verder toegelicht:

1. Uitgesteld laden via je auto. Elke EV heeft weer een eigen instelling hiervoor. Als voorbeeld Tesla. In de Tesla (app) kan je instellen dat hij vol moet zijn om een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld om 7 uur in de ochtend. De Tesla rekent dan zelf uit wanneer hij moet starten met laden. Bij andere EV’s moet je juist het start moment instellen. Bijvoorbeeld je stelt in 23:00 uur en de auto stopt vervolgens met laden als de accu vol is.

2.Uitgesteld laden via de laadpaal. Laadpalen hebben vaak ook verschillende mogelijkheden voor uitgesteld laden. Bij de Wallbox en Easee Home bijvoorbeeld kan je aangeven of je eenmalig of terugkerend op een bepaald moment wilt laden.

3. Uitgesteld laden als Services van derden. Er zijn ook derde partijen die het laden van je overnemen als een service. Je download de app die je of aan je auto of aan je lader koppelt en je geeft de ‘sleutel’ van het laden als het ware aan deze partij. Zij kijken wanneer de stroom het laagst is en zorgen ervoor dat je EV dan laadt. Je kan ook dan nog steeds gebruik maken van uitgesteld laden of aangeven dat je op een bepaald tijdstip een volle accu wilt hebben. Dit is gemakkelijk in te voeren in de app. De App houdt hier dan rekening mee. Een mooie service dus, zeker ook omdat ze beweren jou goedkopere stroom te kunnen aanbieden waardoor je uiteindelijk minder kwijt bent aan stroomkosten (de kosten van de service meegenomen) of zelfs geld ontvangt hiervoor. Voorbeelden van deze partijen zijn Stekker.app of Jedlix.

Een laadpaal gaat gemiddeld 10 jaar mee. Zeker een laadpaal die op de eigen oprit staat en privé wordt gebruikt zal lang mee moeten gaan. Natuurlijk is dit geen garantie, want ze staan wel in weer en wind, soms in extreme koude of warme zomerdagen van +35 graden, dat is wel goed om te weten. Maar over het algemeen gaan ze langer mee dan je elektrische auto. ChargeMakers biedt 2 jaar garantie op de laadpaal en 2 jaar op de installatie uitgevoerd door ChargeMakers.

is laden met 22 kW nodig? Deze vraag krijgen wij heel vaak. Echter, 22 kW laadvermogen is iets wat weinig auto’s aan kunnen. Misschien slechts 1 of 2% van de markt. De reden daarvoor is dat er een extra interne board lader voor nodig is en deze vrij kostbaar zijn. Er is een model van Tesla die kan laden tot 17 kW. De Audi e-tron en de Porsche Taycan kunnen met 22 kW uitgerust worden.

22 Kw laadpunt is niet nodig wat ons betreft

Veel laadpunten kunnen echter wel 22 kW laden. We horen dan ook vaak de vraag dat klanten graag een 22 kW lader willen zodat ze futureproof zijn en de auto lekker hard kan laden.

Goed is om te weten dan t de meeste auto’s niet harder kunnen laden dan 11 kW. We zien dit in de nabije toekomst ook niet veranderen. Om 2 redenen:

  1. Eins Board lader is een duur, groot apparaat wat in een auto zit en dus kostbaar om te produceren en installeren voor autofabrikanten.
  2. Een huisaansluiting kan tot max. 17 kW leveren. Dat is inclusief alles wat je aan hebt staan. Dus ook je oven, vaatwasser en tv. 11 kW is al een grote hap van deze 17 kW en 22 kW zou er dus ook ver overheen gaan.  

Is het daarnaast nodig? Wij vinden van niet. Zeker ook omdat je met 11kW vermogen met een gemiddelde batterij van 50 kWh je auto in ongeveer 5 uur van 1% naar 100% vol zit. 22 kw is daarvoor een overkill.

Kan een laadpaal tegen het Nederlandse weer?

Een laadpaal is gemaakt om in weer en wind te staan. Het is wel goed te weten dat een laadpaal een product is wat van plastic en metaal is gemaakt. Dus als er heel veel zon, wind, sneeuw of bevriezing is kan het wel zijn dan het laadpunt hier op den duur van kan slijten. Het blijft uiteindelijk een stuk elektronica. Mocht het te koud (-30/-40 graden) worden dan kan het zijn dat het laadpunt zichzelf uitschakelt. Maar over het algemeen zijn ze gemaakt om buiten te staan. Het Nederlandse weer kunnen ze dus wel aan.

Nee dat kan niet elke laadpaal. Voor verreken heb je een slimme laadpaal nodig. Een slimme laadpaal heeft een internetverbinding nodig die kan praten met een zogenaamde backoffice. Een backoffice wordt aangeboden door verschillende bedrijven. Bij deze bedrijven neem je een abonnement af. Dat abonnement zorgt ervoor dat jouw lader op afstand wordt uitgelezen qua laadsessies. Dus hoeveel kWh er in de hoeveel tijd geladen is. Vervolgens stuurt deze backoffice een rekening naar de eigenaar van de laadpas. Dat is vaak de werkgever. De werkgever int daarmee het geld wat ermee gemoeid is en maakt dit bedrag vervolgens weer over naar de privépersoon van wie de elektrische auto is.

Je kan dus niet met elke lader verreken. Een ‘domme’ laadpaal kan dit niet. Zoals de Tesla Wall connector. Daarvoor moet je een kWh meter in de Meterkast plaatsen. Je dient dan handmatig het aantal kWh te tellen. Het gaat op deze manier niet automatisch zoals bij een slimme laadpaal maar op deze manier kan je voor je eigen boekhouding wel de geladen kWh bijhouden. Dit scheelt een paar euro in de maand wat je niet betaalt voor een backoffice abonnement. Voor een ZZP’ er zou dat een prima oplossing kunnen zijn. Werkgevers geven hier over het algemeen niet de voorkeur aan. Wil je weten welke laadpalen kunnen verrekenen? In onze store kan je per laadpaal zien of dit mogelijk is onder het kopje specificaties.

Jede Ladekarte ist gebührenpflichtig, auch an der eigenen Ladestation. Abrechnung möglich machen Bei der Berechnung der Kosten gibt es viele Unterschiede zwischen den Anbietern. Einige Beispiele (aktuell April 2021):

  • Der NewMotion-Pass kostet beispielsweise einen Startpreis von 0,35 € pro Ladevorgang (maximal 19 €) und nichts pro geladener kWh oder pro Monat – es sei denn, es handelt sich um eine eigene NewMotion-Stange, dann ist das Lade-Abo der Stange ausreichend.
  • Die Ladekarte Blue Current kostet beispielsweise 0,01 € pro geladener kWh, aber weder Starttarif noch Monatsabo.
  • Die E-Flux Ladekarte verlangt dann 2,95 € (inkl. MwSt.) pm aber keine Startgebühr oder x Cent pro kWh. An einer Ladestation mit E-Flux Backoffice (zB an den Alfen Ladepunkten in unserem Store) zahlen Sie jedoch eine Strafe von 0,02 € pro geladener kWh, wenn Sie nicht die E-Flux Ladekarte zur Abrechnung verwenden, sondern zum Beispiel die Ihres Arbeitgebers – denken Sie an die Multi Tank Card oder die Ladekarte Ihres Leasingunternehmens. Das kann sich summieren. Dennoch hat die E-Flux Ladekarte den Vorteil, dass für öffentliche Ladestationen kein Starttarif oder x Cent pro kWh berechnet wird.

Berechnen Sie für Ihren zu erwartenden Verbrauch (z.B. 3000-4000kWh für Ihr Auto pro Jahr bei 15.000-20.000 km) und Ladeverhalten (täglich am Stecker oder einmal pro Woche) welcher Pass am besten zu Ihnen passt und gehen Sie dort laden. Es geht schnell zwischen der Ladekarte Ihres Ladestationsherstellers oder der Ihres Arbeitgebers.

Rechnen lohnt sich für die Abrechnung an der eigenen Ladestation und auch für das öffentliche Laden. Es besteht eine gute Chance, dass Sie mehrere Ladekarten für verschiedene Situationen verwenden.

Eine häufig gestellte Frage an ChargeMakers; kann ich mit dem Handy-Ladegerät (Oma-Ladegerät), das ich mit meinem Auto habe, nicht einfach immer über die Steckdose laden?

Es ist möglich, mit 220 V über einen normalen Stecker aufzuladen und ein Oma-Ladegerät ist bei den meisten neuen Elektroautos enthalten. Auf den ersten Blick scheint dies eine attraktive Lademöglichkeit zu sein.

Wir empfehlen jedoch nicht die bauliche Verwendung dieses 1-Phasen-220-V-Ladegeräts, da es an eine normale Wandsteckdose angeschlossen wird. Eine Steckdose und die Verkabelung dazu sind nicht für 5-10 oder sogar maximal 15 Stunden ausgelegt. Die Gefahr der Wärmeentwicklung in der Steckdose und der Verkabelung (mit allen Abzweigungen in den Wänden und Decken zu allen anderen Verbrauchern) ist real und sogar ein Brand kann entstehen.

Deshalb ist eine Ladestation mit 1 Kabel direkt und fest mit der Zählerbox verbunden und erhält eine eigene Gruppe, die mit dem Strom des Ladegeräts abgesichert ist. Dadurch wird die Gefahr einer Überlastung eliminiert. Das Ladegerät selbst ist im Gegensatz zum 220-V-Ladegerät darauf ausgelegt, täglich mit voller Leistung über einen langen Zeitraum ohne Überlastung verwendet zu werden. 

Dann ist da noch die Frage der Ladegeschwindigkeit. Ein neueres Elektrofahrzeug wie der Q4 (oder zB Enyaq, ID.4 usw.) hat eine Batteriekapazität von 52 bis 78 kWh. Möchte man ihn von 10% auf 90% laden, kostet der 52kWh Akku 52*0,8/3,7= 11,5 Stunden. Bei der 78-kWh-Variante sind das sogar 17 Stunden. Nicht ideal in Bezug auf die Ladezeit und es wird noch länger, weil das Auto die ganze Zeit "wach" ist und einen Teil des Stroms, der ankommt, auch verwendet, um die Computer, die Batteriekühlung / -heizung und das Ladegerät zu steuern.

Fazit: Stellen Sie Sicherheit und Komfort an erste Stelle und laden Sie über eine Ladestation.

Wat als er met een auto over de laadkabel wordt gereden?

Als je over je laadkabel heen rijdt hoeft dat niet heel erg te zijn waarschijnlijk. Echter, er zitten heel veel kabels in die grote kabel (7 maar liefst in totaal). Deze 7 kabels communiceren met het laadpunt en geven stroom door. Deze losse kabels kunnen door de druk van de auto wel beschadigd raken. Er kan door de druk bijvoorbeeld een knikje in de draad komen en dus meer weerstand hebben. Door deze weerstand kan de stroom niet goed doorlopen en maakt de kabel zich warmer dan normaal. Die warmte kan niet worden omgezet in energie en de auto laadt zo dus minder snel op. Uiteindelijk kan het ook leiden tot eventueel brandgevaar. Bij twijfel hierover is het verstandig om de elektricien hierover te raadplegen. Let daarnaast altijd goed op dat de kabel goed op wordt opgeborgen en er geen andere auto’s gemakkelijk overheen kunnen rijden.

Laadpaal met installatie: Als je hebt besteld met installatie: Dan nemen we de laadpaal mee bij de installatie. Zodra de bestelling met installatie bij ons binnen is volgen er een paar stappen:

  1. We maken een afspraak voor de installatie. Wij streven ernaar om binnen 2 tot 3 weken, na afronding van de bestelling, de installatie te volbrengen.
  2. Belafspraak voor een schouw op afstand. Zo weten wij vooraf aan de installatie hoe de situatie bij jou eruit ziet en of er eventueel extra werk nodig is. Wij vragen tevens om foto’s van de meterkast en de plek waar de laadpaal komt te staan te sturen. Op basis van de informatie en de foto’s kunnen wij een goede inschatting maken van het werk. Voorbeelden van extra werk: van 1 naar 3 fases overzetten of meer graafwerk dan wat in de pakketten staat.

Laadpaal zonder installatie: als deze op voorraad is dan sturen wij de laadpaal binnen 2 tot 3 werkdagen gratis naar je toe.

Niet op voorraad. Het is in sommige gevallen mogelijk om een product te reserveren op onze website. Wij doen dat soms als een product of accessoire niet op voorraad is maar wel noodzakelijk is voor het gebruik bij een laadpunt. Zoals bijvoorbeeld nu met de Equalizer, die hoort bij een Easee home. Wij sturen deze load balancing module dan nog later toe.

Wij geven altijd duidelijk onze voorraad aan op de website en of het mogelijk is een product te reserveren. Wij nemen per email contact op zodra het product weer voorradig is.

Op alle verkochte laadpunten van ChargeMakers hebben wij een garantie van 2 jaar. Op de Easee zelfs 3 jaar. Deze garantie geldt als er een probleem is met het laadpunt. Voordat deze garantie wordt gegeven verwacht de fabrikant van het laadpunt wel dat de volgende stappen zijn doorlopen:

  1. De installateur die het laadpunt heeft geïnstalleerd zal als eerste support langsgaan of op afstand bekijken wat het probleem is of kan zijn. Dit kunnen meerdere redenen zijn zoals een fout bij de installatie, instellingen die niet goed staan, internetverbinding, verkeerd gebruik door de gebruiker of de lader zelf werkt niet. Zorg dus dat je bij installatie goed weet wie de installatie gaat doen. Als de installatie via ChargeMakers is verlopen zullen wij deze eerste support regelen. Indien de installatie niet via ChargeMakers is verlopen zal je zelf eerst contact moeten opnemen met deze installateur of het bedrijf.
  2. Mocht het probleem niet direct op te lossen zijn door de installateur dan zal de fabrikant ingeschakeld worden. Elke fabrikant hanteert weer andere procedures. Van het eerst opsturen van de huidige laadpaal voordat een nieuwe wordt gestuurd tot het eerst sturen van een monteur. Het is goed om de voorwaarden op de website van de betreffende laadpaal te bekijken.
Kategorie: Load balancing

Load balancing zorgt ervoor dat de laadsnelheid van een laadpaal wordt terug geschroefd om de andere elektrische apparaten in huis voorrang te geven.

Als de hoofdaansluiting waar de lader op aangesloten is niet erg groot is, zoals bij een huis, is load balancing aan te raden. Een ladende auto vraagt namelijk veel stroom. Als je daarnaast nog je kookplaat, waterkoker of stoomdouche aanzet kan het zijn dat één of meerdere fases overbelast wordt/worden en je hoofdzekering smelt. Met een bezoek van netbeheerder en de bijbehorende voorrijd kosten tot gevolg. Daarnaast is het niet goed om je huis installatie te overbelasten.

Daarom raden wij load balancing aan bij een kleine installatie zoals een huis waar veel apparaten (tegelijk) veel stroom kunnen gebruiken. Dit maakt het een stuk veiliger.

Abrechnung ist die Erstattung des zu Hause verrechneten Stroms (kWhs) durch den Arbeitgeber. Am praktischsten ist dafür eine smarte Ladestation mit Backoffice-Abo. Diese Kombination stellt sicher, dass die verrechneten kWhs dem Arbeitgeber in Rechnung gestellt und Ihnen monatlich ausgezahlt werden.

Inkasso und Bezahlung erfolgt durch den Backoffice-Anbieter, der hierfür eine monatliche Gebühr in Form eines Abonnements erhebt. Die Kosten für dieses Abonnement liegen in der Regel zwischen 4 und 5 € pro Monat.

Als de installatie is afgerond, dan heeft ChargeMakers het laadpunt werkend opgeleverd. De stroom zit erop en alle benodigde opties zijn aangesloten. Ook het load balancing is ingesteld als dit is aangevraagd. Je kunt als klant dan beginnen met laden.

Backoffice abonnement; Echter als je wilt verreken dan moet je zelf een partij selecteren bij wie je deze backoffice abonnement wilt en tevens ook zelf activeren.

Wil je niet verreken maar wel ervoor zorgen dat niet iedereen kan laden bij je laadpunt? Dan kan je ook een algemene laadpas hiervoor gebruiken of bij sommige laadpalen is hiervoor een app beschikbaar. Ook dit dien je zelf te installeren.

Das hängt von Ihrem Ziel ab: Laden zu Hause (mit Abrechnung über das Geschäft), öffentliches Laden oder Schnellladen.

Laden zu Hause: Wenn Ihr Arbeitgeber oder Ihr eigenes Unternehmen Ihre Ladekosten erstattet, haben Sie einen Backoffice-Anbieter, der Ihre Ladevorgänge verfolgt und Sie monatlich (und Rechnungen an das Unternehmen) bezahlt. Im Allgemeinen: Nehmen Sie eine Ladekarte von Ihrem Backoffice-Anbieter. So vermeiden Sie zusätzliche Kosten (Roaming), die beim Aufladen mit einer anderen Karte an Ihrer eigenen Ladestation anfallen. Bei E-Flux zahlt das Unternehmen beispielsweise 2 Cent pro kWh zusätzlich zu den Stromkosten an E-Flux, da Sie nicht mit einer E-Flux-Ladekarte laden. Dies gilt auch für NewMotion, EVBox usw.

Öffentliches Laden: Es gibt Ladekarten mit und ohne Monatsabonnement. Die Pässe mit Abo (wenige Euro pro Monat) bieten in der Regel den günstigsten Preis an der öffentlichen Ladestation. Der Unterschied liegt in einem Roaming-Tarif pro kWh von 1 oder 2 Cent und/oder einem durchschnittlichen Starttarif von 35 Cent für die kostenlose Ladekarte, während der Abo-Pass den kWh-Grundpreis und keinen Starttarif berechnet. E-Flux bietet beispielsweise beide Arten von Pässen an, während NewMotion (Recharge) nur den kostenlosen Pass anbietet. Es liegt an Ihnen zu berechnen, ob Sie öffentlich genug laden, um diese monatlichen Abonnementkosten zu übernehmen.

Schnellladung: Schnelles Laden (DC-Laden) erfolgt unterwegs, wenn Sie nicht genügend Reichweite haben, um ans Ziel zu kommen. Schnellladegeschwindigkeiten von bis zu 350 kW, aber auch teurer als AC-Laden (zu Hause oder öffentlich). Verschiedene Chargekarten haben dafür günstigere Tarife, aber das ändert sich regelmäßig, also prüfen Sie, welche Karte jetzt am günstigsten für das Schnellladen ist – und mit welchem Netz. Fastned, Ionity, Shell Recharge sind einige der großen Namen im Schnellladeland.

Eine Reihe von Pässen/Apps, die wir seit Jahren zu unserer Zufriedenheit nutzen:

NewMotion: Fordern Sie Shell Recharge (ehemals NewMotion) über ihre App an. Gut zur Hand für das öffentliche Laden (nur auf der Straße laden) und einen günstigen Pass zum Schnellladen an Shell-Stationen (ohne Abo, Freikarte): https://newmotion.com/nl-nl/landing/shell-recharge-laadpas

Schnelles Laden bei Fastned entlang der Autobahn:  https://fastnedcharging.com/nl/app Erstellen Sie einfach ein Konto, fügen Sie die Zahlungsmethode hinzu und Sie können laden. Keine Karte erforderlich und Sie bezahlen nur den verbrauchten Strom – kein Abonnement (aber Sie können einen Rabatt erhalten).

Fordern Sie eine E-Flux-Ladekarte an (im Büro). Benötigt, um sich zu Hause ohne Strafe mit dem eigenen Ladegerät zu begnügen, auch eine gute Karte für das öffentliche Aufladen. Mit Abonnement, Freikarte: https://dashboard.e-flux.nl/signup

Maingau bietet für Fastned (entlang der Autobahn) Schnellladegeräte einen Rabatt von 5 Cent pro kWh an. Also 54 Cent pro kWh statt 59. Pas kostet derzeit ein Einmalgeld (9,99), aber keine Abo-Kosten. https://www.maingau-energie.de/service/kontaktformular

Hier erfahren Sie mehr darüber, welche Ladekarte für welche Situation geeignet ist und welche Kosten anfallen: https://laadpastop10.nl

Habe ein Auge auf; Schnellladen ist etwa doppelt so teuer wie langsames Laden am Straßenmast. Übrigens immer noch günstiger als Diesel oder Benzin 😉

de_DE
Nach oben scrollen